NT investuotojų tipai

Kuriant produktą CityNow, teko susitikti dešimtimis žmonių, kuri perka NT investicijai, o ne sau. Šįkart apie juos ir norėčiau pakalbėti: išskirti į dažniausiai pasitaikančias strategijas.

Vertės ieškotojai

Šie investuotojai ieško neįvertinto, dažnai rizikingo turto – tokio, kurio beveik niekas kitas nebenori. Šiame turte jie pamato potencialą, tuomet sukuria ir įgyvendina savo viziją.

Vienas iš šio tipo investuotojų Lietuvoje yra legendinis investuojas Jurgis Šefleris. Jeigu nesate buvę nei viename jo seminare, rekomenduočiau nueiti – bent įkvėpimo gausite. Didžioji dalis jo projektų yra flippinimas. NT investuotojas nusiperka objektą už gerą kainą, pertvarko, išsprendžia problemas, o tuomet parduoda brangiau.

Jurgis yra konvertavęs tiek objektų, kad nenustebčiau, jeigu jam yra tekę tą patį objektą apjungti į didesnį (kai populiarūs didesni), o kitame laikotarpyje išskaidyti (kai populiarūs mažesni).

Įsigijęs tokį turtą, pirmiausią turėsi samdyti kokį žmogelį kad išmėžtų vidų ir pats galėtumėtei ateiti apsidaryti. Tuomet reikės išnešti visus šventųjų paveikslus, sovietų laikų servizus, ir modernizuoti interjerą pagal šių dienų aktualijas. Kalbant rimčiau, būsto pirkimas yra emocinis dalykas, tad konkurentų pirkėjų prastą pirmąjį įspūdį paliekančiam būstui turėsite nedaug – dėl to ir mažesnė rinkos kaina.

Akcijų rinkose atitikmuo būtų Warrenas Buffett’as – jis investuoja į paprastus, jam gerai suplantamos dalykus, kurie įkainoti patrauklia kaina. Tuomet belieka pakeisti valdybą ir išvalyti įsisenėjusias įmonės problemas ir taip sukurti pridėtinę vertę.

Šiai strategijai reikalinga patirtis. Problematiški objektai neretai turi užslėptų ar matomų problemų, pvz. kultūros paveldo ribojimai, neišsikraustantys šeimininkai, nesukalbami kaimynai, prasti kvapai, skilinėjančios sienos. Jei norite eiti šiuo keliu, jums turi patikti spręsti tokias problemas, derinti ir ieškoti kūrybingų sprendimų.

Pirkėjai iš planų

Ne paslaptis, kad didžiausias būsto pasirinkimas didžiausias yra projekto pradžioje. Tuomet galite išsirinkti patraukiausio išplanavimo, ploto, – jūsų poreikius idealiai atitinkantį butą.

Be to, neretai (bet ne visada) naujas projektas startuoja su konservatyviomis kainomis, siekiant įrodyti projekto likvidumą ir palengvinti viso projekto finansavimą. Kokia kaina prasideda pardavimai – esama rinkos ar įvertinus galima augimą ateityje – priklauso nuo vystytojo patirties, konkurencijos tarp projektų tame rajone, pardavėjų patirties, kokioje ekonomikos ciklo fazėje esame, ir kitų faktorių. Labiau patyrę plėtotojai linkę startuoti su realiomis kainomis ir iš generuojamų pinigų srauto vystyti kitus projektus.

Pirkimas iš planų yra itin aktualus būstui centrinėje miesto dalyje, kur neretai patys patraukliausi būstai yra išgraibstomi anksti.

Tokie investutojai turi dažniausiai ilgesnį paieškos laiko horizontą. Nemaža jų dalis yra emigrantai, kurie svarsto persikeltį į Lietuvą, bet dar neturi degančio poreikio.

Šie pirkėjai yra informuoti, finansiškai raštingi, ieško “edge” ir nori žinoti pirmi, žinoti daugiau. Jie uoliai seka visus į pardavimus paleidžiamus projektus ir kasdien atsiverčia “CityNow” naujienų srautą, susisiekia su vystytojais pirmieji ir priima sprendimus greitai.

Visgi pirkti iš planų ne tokioje likvidžioje (Šnipiškėse, Pašilaičiuose, Pilaitėje) vietoje nematyčiau poreikio. Priešingai, tokiose vietose, mano nuomone, privalumas yra būtent pasirinkimo tarp visiškai įrengtų (iki rakto) butų galimybė. Visgi, nusprendęs pirkti iš planų, skirčiau didesnį dėmesį vystytojo reputacijos pasitikrinimui.

Šio tipo investuotojai dažniausiai nesinaudojama banko paskolomis. Kai kuriais atvejais, reaguoti reikia greitai, todėl pradinis indėlis dažnai būna jau sukauptas ir laukia, kada galės bus paleistas į darbą.

Mėgėjai

Tai plačiausias ir įvariausias archetipas. Didele dalimi tai yra žmonės, mėgstantis sekti NT projektus, skrollinti (taip liaudyje vadinamas šis hobis – kartais realiai net neketinama pirkti). Šie būsto ieškotojai yra dažnai vidutinių pajamų, ieško, kaip įdarbinti pinigus. Tradicinių investavimo priemonių (akcijų, obligacijų) jie nemėgsta arba nesupranta. Šie investuotojai dažniausiai skolinasi iš banko, o bendras biudžetas palyginti mažas – dažnai mažiau negu €100k. Butas bus įrengtas savo pastangomis, norint maksimizuot grąžą apstatytas IKEA baldais ir paleistas nuomai (greičiausiai ilgalaikei).

Kitame tinklaraščio įraše detaliau ir pasvarstysime – kada verta užsiimti NT investicijomis megėjiškai.

O su kokiais NT investutojais susidūrei Tu?

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *