Renesanso apžvalga

Kadangi pastebime neblėstantį susidomėjimą tiek Stoties rajono plėtra ir teritorijų konversija, tiek fiksuojame itin mažą premium klasės būsto, kuris jau pasiekė statybų pabaigą, pasiūlą centrinėje Vilniaus dalyje – apsilankėme projekte, kuris atitinka abu kriterijus: tai Hanner išvystytas Renesanso.

Kviečiame susipažinti su šio projekto apžvalga bei Citynow fotoreportažu.

Faktai:

  • Lokacija: Sodų g. 6, Senamiestis
  • Plėtotojai: Hanner ir Releven
  • Bendras butų skaičius projekte: 148 (+ 4 komercinės patalpos)
  • Vidutinė kaina šiuo metu parduodamų butų: 3.501 €/m²
  • Kambarių skaičius: 1-5
  • Butų plotas: nuo 20 iki 145 kv. m
  • Energinė klasė: A
  • Aukštai: 3-4 (su mansardomis)
  • Projekto statybų pradžia: 2019 m. II ketvirtis
  • Statybų pabaiga: 2021 m. III ketvirtis

NT projektų žemėlapis

Projekto lokacija

Renesanso“ daugiabučių namų kvartalas įsikūręs Stoties rajono ir Senamiesčio sankirtoje, Sodų g. Projekto pavadinimas iš tiesų puikiai atitinka šios lokacijos esamą (ir būsimą taip pat) transformaciją – plėtotojas čia pilnai nugriovė buvusius senus pastatus ir per dvejus metus išvystė visiškai naują mažaaukštės statybos butų kvartalą. Viso jame 8 namai (A-M korpusai), išsidėstę keliomis pakopomis aukštėjančiame sklype.

Dėl išskirtinės formos sklypo ir aukščio perkritimų – korpusai išdėstyti tiek horizontaliai, tiek vertikaliai, tiek ir įstrižai vienas kitam, kas sukūrė išskirtinę uždaro Senamiesčio kvartalo aplinką bei sąlygojo didelio skaičiaus nestandartinio išplanavimo butų projektavimą. Iš tiesų, šiame projekte daugiau standartinių butų galime rasti tik palei Sodų gatvę išsidėsčiusiuose A ir B korpusuose, o vidinėje kvartalo dalyje didžioji dalis butų – unikalūs (savo išplanavimu, išsidėstymu per 2 aukštus, įėjimu tiesiai iš lauko arba tilteliu sujungiant dvi laiptines ir t.t.).

Renesanso“ kvartalas

Projektas jau yra iš esmės užbaigtas ir funkcionalus, šiuo metu baiginėjami paskutiniai kosmetiniai apdailos darbai laiptinėse bei gerbūvio darbai, o gyventojai aktyviai įsirenginėja įsigytus butus.

Pati Sodų g., nors ir ilgus metus pelnytai kėlusi neigiamas asociacijas vilniečių galvose – kartu su šio ir kitų šalia vystomų projektų atnešamais pokyčiais sparčiai kinta. Čia atsiranda modernūs stilingi restoranai, hipsteriški barai bei aukštesnės klasės apgyvendinimo įstaigos.  Taip pat, kaimyniniame sklype planuojamas kitas didelis projektas: Senamiesčio sodai, kurio vystymas šiuo metu įstrigęs dėl archeologinių tyrinėjimų, tačiau jam prasidėjus – dar labiau pasikeistų, atgytų visa Sodų g. pradžia.

O, kardinalių pokyčių ši miesto dalis neabejotinai sulauks įgyvendinant Vilnius connect projektą, kai iš esmės atsinaujins visa stoties aikštė, Autobusų ir Geležinkelio stotys ir ši vieta taps moderniais miesto vartais čia atvykstantiems svečiams.

„Vilnius Connect“ architektūrinį konkursą laimėjusių ZHA projektas „GREEN Connect“

Todėl nenuostabu, jog, kaip mums papasakojo Hanner pardavimų vadovė Jurga, itin greitai buvo išpirkti visi mažesnės kvadratūros, kompaktiškai išplanuoti 1-2 kambarių butai A ir B korpusuose, kurių didelė dalis buvo įsigyta su tikslu įrengus būstą, „paleisti“ jį ilgalaikei ar trumpalaikei nuomai. Butai vidiniuose korpusuose atvirkščiai – dažniau įsigyti pirkėjų, ieškojusių nestandartinio būsto per du aukštus, buto su didele terasa Senamiestyje ir be abejonės tikinčių būsima Stoties rajono transformacija. Šiuo metu, čia yra parduodamos komercinės patalpos (nuo 84 iki 277 kv. m) su įėjimu iš Sodų g.


Komercinės patalpos Sodų g.

Dalinamės minėto korpuso nuotrauka iš drono ir toliau papasakosime apie vidiniuose korpusuose likusius butus.

Renesanso kvartalas

Patekti į vidinį kiemą galima pro centrinį įėjimą nuo Sodų g. (čia įrengtas ir išvažiavimas iš požeminės aikštelės).

Taip pat pakilus laiptais / liftu iš požeminės automobilių saugyklos arba pro dešinėje projekto dalyje esantį bromą. Visa gatvės atkarpa nuo Sodų g. iki bromo ir įvažiavimo į požeminę aikštelę naujai išasfaltuotos.

Tolesniam supratimui apie „Renesanso“ korpusų išsidėstymą pateikiame kvartalo planą, kuriame pažymėtas kiekvienas korpusas bei pateikti butų (ir svečių apartamentų) išplanavimai 2-1 aukštuose (priklausomai nuo vietos sklype).

Taigi, pro centrinį įėjimą patenkame į vidinį kiemą, kuriame viename lygyje išsidėstę C, D ir M korpusai, o visas kvartalas susijungia / „prisiglaudžia“ prie kaimyninių pastatų, kas sukuria šio kvartalo jaukumą ir kitą ne mažiau svarbų aspektą – tylą

Mus tikrai nustebino faktas, kiek, palyginti su buvimu Sodų gatvėje, kvartalo viduje yra tyliau. Didžiąją dalį garso sustabdo 4 aukštų (įskaičiuojant 0-nį aukštą) A-B korpusas ir aukštos kaimyninių Sodų 4-4C bei Sodų 8 pastatų sienos. Šioje kvartalo dalyje gatvės triukšmas ir eismas girdimas tik fone, o palipus toliau link E F G H L korpusų, atrodo, jog esame atskirame kvartale, visai ne miesto centre.

Kadangi visi butai A-D korpusuose jau parduoti, pakilome laiptais aukščiau, kur išsidėstę E-L korpusai.

Įdomus, faktas, jog šiame projekte yra 3 butai, įrengti su pilna apdaila, pagal dizainerių, laimėjusių „Hanner“ skelbto „Nacionalinio interjero dizaino konkurso“ projektus. Vienas iš jų dizainerės ir architektės Indrės Dubovskytės įrengtas F101 butas pirmame aukšte.

Šis dviejų kambarių butas, suprojektuotas, siekiant maksimaliai išnaudoti esamas erdves ir sukurti funkcionalų išplanavimą. Įdomu, jog tiek šiame, tiek eilėje kitų pirmo aukštų butų – įėjimas yra suplanuotas tiesiogiai iš lauko, ne pro atskirą laiptinę. Tai patogu, kadangi įėjus pro centrinį ar šoninį įėjimus galima greitai patekti tiesiai į savo butą, bet gali būti nepriimtina pirkėjams norintiems daugiau privatumo.

Kaip galima matyti iš buto plano, jis nestandartinio išplanavimo, su paaukštėjimu miegamojo zonoje, tačiau tikrai jaukus ir gali būti geras pasirinkimas gyventi, pvz. jaunam miesto žmogui ar porai.

Pateikiame šio buto nuotraukas iš profesionalios fotosesijos.

F korpuse taip pat apžiūrėjome du 3-4 kambarių butus su mansardomis, trečiame aukšte.

Pirmasis iš jų, F301 – 3 kambarių, 103,55 kv. m ploto butas, per du aukštus. Tikrai unikalus dalykas yra tai, jog šio F korpuso 2-3 aukštai su E korpuso laiptine sujungti tilteliu, o šalia jų įrengtos F korpuso butų terasos. F korpuso 2-3 aukštuose laiptinėje tik du butai.

Kaip galima matyti, buto išplanavimas nestandartinis – per du aukštus bei išėjimu į terasą. Mūsų manymu, šis ir keletas toliau aprašytų butų – iš tiesų erdvūs, su daug šviesos, tačiau reikalaujantys kūrybiškumo ir fantazijos juos įsirengiant bei nepriimtini daliai klientų, kas ieško tiek labiau standartinių erdvių, tiek nėra linkę daugiau laipioti laiptais.

Tačiau erdvės čia tikrai pakankamai, kas leidžia susikurti unikalų būstą.

O pro stoglangius matyti Vilniaus senamiesčio stogai bei Trijų kryžių kalnas. Deja, apsiniaukusią dieną nuotraukos gavosi ne itin ryškios.

Šio buto terasa:

Kitas, jau E korpuso butas E303 – 3 kambarių su mansardiniu aukštu, 81,86 kv. m.

Šis butas jau ženkliai standartiškesnio suplanavimo – didelė stačiakampė erdvė trečiajame aukšte ir kelios erdvės mansardiniame aukšte.

Pažymėtina, jog daugelyje šio projekto butų daug natūralios šviesos, patenkančios į būstą tiek pro langus, tiek pro stoglangius, kurie yra tikrai dideli.

Pakankamai erdvūs ir butų balkonai (šis beveik 6 kv. m), leisiantys šiltus vakarus praleisti lauke. Kartu, paminėtina, jog E-F ir G korpusai yra pakankamai arti, tad daugiau privatumo norintiems gyventojams teks pagalvoti apie užuolaidas ar roletus. Tai, dažnai girdimas nusiskundimas iš būsto Senamiestyje ieškančių pirkėjų, tačiau tiek iš savo praktikos, tiek bendraudami su būsto pardavėjais, matome, jog didžioji dalis projektų yra pakankamai tankūs ir nemaža dalis butų juose, suprojektuoti taip, kad neišvengiamai „žiūri vieni į kitus“.

Toliau keliaujame į L korpusą, kur 3 aukšte apžiūrime du 4 kambarių butus su dideliais balkonais bei erdvėmis kurias galima išnaudoti tiek išskaidant į daugiau atskirų kambarių, tiek įsirengiant vieną didelį lofto tipo būstą.

L302 – 4 kambarių, 147,12 kv.m ploto butas su 9,12 kv.m balkonu.

Reikia prisipažinti, tai mums labiausiai patikęs butas, kurį, kaip minėjo mus lydėjusi „Hanner“ pardavimų vadovė Jurga, galima išplanuoti daugybe būdų pritaikant tiek šeimai su keletu vaikų, tiek karališkam viengungio gyvenimui su mini sporto sale ir televizoriumi per visą sieną 🙂

Erdvės mansardiniame aukšte:

Vaizdas nuo mansardinio aukšto:

Vaizdas iš šio buto balkono į vidinį kiemelį:

Balkonas:

Panašaus dydžio ir išplanavimo yra ir gretimas L301 butas. Šis butas taip pat 4 kambarių, 128,22 kv. m. Pažymėtina ir tai, jog laiptinėje suprojektuota tik po du butus bei nuo požeminės automobilių saugyklos kyla liftas – vienas iš must have premium būsto elementų.

Šis butas kiek mažesnis, suprojektuotas veidrodiniu principu gretimam butui. Jo erdvės kompaktiškesnės, tačiau taip pat leidžiančios išplanuoti erdves tiek skaidant į daugiau kambarių, tiek paliekant didesnę pagrindinę erdvę.


Čia taip pat, pakankamai didelis 8,58 kv. m balkonas, iš kurio apžvelgiamas visas kvartalas.

Papildant mintį apie laiptines, galime paminėti, jog jos tikrai erdvios (baldus ar buitinę techniką užsinešti nebus sudėtinga), jų sienos industrinio stiliaus: dalinai paliktos natūralaus betono, dalinai išklijuotos plytelėmis, sumontuoti turėklai su mediniais porankiais.

Be mūsų aplankytų butų taip pat parduodamas erdvus 3 kambarių butas H korpuse, 1-ame aukšte su dideliu 14,59 kv.m balkonu (H103).

Taip pat 3 butai M korpuse: M104 – 3 kambarių, 81,69 kv.m 1-ame aukšte bei du 3-4 kambarių butai 3-ame aukšte (M301 ir M302).

Projekto techniniai sprendimai

Apžiūrėję butus, jų išplanavimus, pasigilinkime į projekto techninius sprendimus bei dalinės ir pilnos apdailos sprendimus.

Renesanso“ namai yra A energinės klasės. Šildymo sistema aprūpinta individualaus patalpų temperatūros reguliavimo priemonėmis. Visuose butuose įrengiamas grindinis šildymas, išskyrus sanitariniuose mazguose, kuriuose atvestas grindinio šildymo įvadas.

Kaip galima matyti iš nuotraukų, išsiskiria dideli mediniai butų langai bei stoglangiai, užtikrinantys tiek didelį šviesos kiekį, tiek puikią garso izoliaciją (langai užpildyti dviejų kamerų stiklo paketais (3 stiklai).

Kaip minėjome, jeigu vidiniame kieme garsą slopina aukštos sienos ir pirmasis korpusas, tai viduje miesto šurmulio negirdėti visai.

Standartinis lubų aukštis: 3 m, o 3 aukšto butuose nuo grindų iki stogo mansardiniame aukšte 4,8-6 m.

Vėdinimas numatytas mechaninis, vėdinimo įrenginiai (rekuperatoriai), įsigyjami kiekvieno pirkėjo atskirai.

Balkonuose ir terasose įrengiamos medinės grindys, stogai iš juodos valcuotos skardos.

Kaip matėme dalyje nuotraukų, butų vidinės pertvaros – karkasinės gipso kartono plokštės su vidaus užpildo medžiaga, vonios kambario pertvaros mūrinės. 

Lauko sienos bei fasadai padengti dekoratyviniu tinku ir klinkerio plytelėmis.

Gyventojų saugumui užtikrinti, kvartale įrengiamos vaizdo stebėjimo kameros.

Automobilių eismas, parkavimas

Kaip rašėme pradžioje, automobilių parkavimas numatytas požeminėje saugykloje, kuri išsidėsčiusi po viso kvartalo namais. Įvažiavimas numatytas iš vidinės gatvelės – išvažiavimas į Sodų gatvę po A-B korpusais.

Norėtume išskirti, jog požeminėje aikštelėje eismas sureguliuotas tikrai logiškai ir patogiai, o parkavimo vietos, kaip tokiame, palyginti sudėtingame sklype, erdvios ir lengvai pasiekiamos (kas Senamiesčio projektuose toli gražu ne visada paprastai įgyvendinama).

Parkavimo vietos kaina šiame projekte prasideda nuo 20 000 Eur. Plėtotojas suteikia galimybę įsirengti ir elektromobilio įkrovimo stoteles.

Taip pat gyventojai gali įsigyti sandėliukus.

Gerbūvio sprendimai

Kvartale gerbūvio darbai jau beveik baigti. Kiemai išgrįsti plytelėmis, įrengti gėlynai bei poilsio vietos.

Taip pat įrengti dviračių laikikliai.

Prie centrinio įėjimo įrengta ir vaikų žaidimų aikštelė su specialia minkšta danga.

Taip pat palei pastatų fasadus bei želdynus, įrengtas apšvietimas.

Apibendrinimas, mūsų įžvalgos

Susipažinę su „Renesanso“ kvartalu, susidarėme įspūdį, jog tuomet dar drąsus sprendimas Stoties ir Senamiesčio sankirtoje vystyti premium klasės kvartalą – pasiteisino. Didžioji butų dalis jau parduota, tikrai strateginis sprendimas buvo suprojektuoti ir nedidelių butų, kurie būtų skirti nuomos rinkai ir daug unikalaus išplanavimo, didelio ploto butų su terasomis, kas yra reta ir todėl patrauklu gyventojams, norintiems apsigyventi Senamiestyje.

Kvartalo viduje sukurta tikrai maloni, jauki atmosfera, kuri, manome, paskatins draugiškos bendruomenės kūrimąsi.

Jeigu reikėtų paminėti, kam šis projektas apskritai irba konkretūs butai jame netinka – tai būtų būsto pirkėjai, kurie itin vertina privatumą ir jiems nepatiktų dalies korpusų ir balkonų juose artumas, pirkėjai, kurie nemėgsta nestandartinių butų bei butų per kelis aukštus, taip pat gyventojai, kuriems gyvenimas arti vienos pagrindinių transporto jungčių mieste (dėl didelio žmonių srauto aplink namus ir aktyvaus eismo Sodų gatve) atrodo nepriimtinas ar net gąsdinantis. Nors reiktų paminėti, jog kriminogeninė padėtis Stoties rajone ir gretimuose gatvėse jau seniai yra ženkliai pagerėjusi ir kuo toliau, tuo greičiau čia vyks sparti gentrifikacija.

Tuo tarpu patys „Hanner“ atstovai teigia:

Įgyvendinant „Renesanso“ projektą daug iššūkių kilo pirmiausiai dėl to, jog ši vieta patenka į Kultūros paveldo teritoriją ir statyba čia galima tik laikantis daugybės reikalavimų ir suderinus eilę interesų. Džiaugiamės, jog pavyko sukurti išskirtinę gyvenvietę su unikaliais sprendiniais (tiek architektūrinės išraiškos, tiek būsto išplanavimų).

Čia kuriasi draugiška bendruomenė, matome, jog mūsų klientai yra tie žmonės, kurie daug dirba ir jiems labai svarbi yra lokacija, kurioje jie gyvena, jiems reikia visų miesto privalumų čia pat. Jie neturi laiko praleisti dalies dienos automobilyje ir „Renesanso“ jiems – projektas atitinkantis esminius kriterijus.

Kartu „Hanner“ komanda pabrėžia, jog tai toli gražu nėra paskutinis projektas Stoties rajone ar Naujamiestyje, kadangi dabar aktyviai dirbama prie projektų Panerių g. 34 bei Algirdo g. 77.

Tad, visus norinčius įsikurti „Renesanso“ kvartale kviečiame susisiekti su plėtotojo pardavimų komanda, o besidominčiais tolesne miesto plėtra Stoties, Naujamiesčio rajonuose – sekti „Citynow“ portalą bei mūsų apžvalgas.

About the Author: Andžis Krasovski