RC atverti duomenys – beverčiai

Deja, peržvelgus atvertus duomenis, telieka pritarti visų kitų rinkos dalyvių nuomonei, kad 23 mln Eur kainavęs registro centro duomenų atvėrimas niekam nesukurs vertės. Kodėl?

Viena, duomenys yra pernelyg suagreguoti, kita vertus, pasirinkti pjūviai nėra aktualūs. Kaip pavyzdys, nelabai suprantu raw sklypų sąrašo, kuriame iš esmės yra tik sklypų plotai ir paskirtis, net nėra identifikatoriaus (kadastro nr. ar adreso). Su šiais duomenimis, literally, galite nebent pasitikrinti, ar pas jus diedukus kaime daugiau bulvių sodina negu gretimame kaime.

What went wrong?

Manau esminis yra požiūrio klausimas – nepasidarius su rinkos dalyviais, buvo atverti duomenys, kurie yra per abstraktūs, kad būtų naudingi analitikams, verslams, bet per sudėtingi, kad būtų lengvai suprantami plačiai visuomenei.

Kaip produkto kūrėjas, pritaikyčiau kitokį priėjimą: išsiaiškinčiau su rinkos dalyviais, kas ir kaip duomenis norėtų naudoti, priimčiau techninį sprendimą, kad tuos duomenis būtų lengva priimt ir apdoroti realiu laiku. Industrijoje dažnai naudojami atviri API (angl. Application programming interface ). Geras sėkmės pavyzdys būtų startuolio TRAFI transporto duomenų naudojimasis iš Vilniaus savivaldybės duomenų (ir susijusi iniciatyva: https://atviras.vilnius.lt/), nes duomenys yra vertingi pati infrastruktūra yra moderni.

Beje, “Infostatybos” duomenų atvėrimas irgi buvo gana techninis, nepraktiškas bei nesukūrė vertės – yra užklausų kiekio apribojimų, neįmanoma paimti duomenų automatizuotai, duomenų ištraukimas reikalauja daug žmogiškųjų resursų, kurių visai neturi startuoliai. t.y. duomenys useful, bet execution fail.

Žiūrint iš asmeninės perspektyvos, visuomenė labiausiai laimėtų paviešinus (neseniai) sudarytus konkrečius NT sandorius. Sandorių kainų skelbimas yra išsprendžiamas klausimas, gerai veikia JAV. Iš esmės dėl sandorių atvėrimo iškilo 10 mlrd USD vertės gigantas “Zillow”.

Tokių duomenų praktinių pritaikimų būtų daug ir įvarių – verslūs startuoliai užpildytų nišas. Viena, sandorių kainų skelbimas didintų rinkos skaidumą. Antra, turėtume NT rinkos sveikumo barometrą, ir nebereiktų ilgų ir karštų diskusijų. Dar vienas potencialus pritaikymo pavyzdys – automatizuoti ir patobulinti NT turto vertinimą. Šiais laikais AI tai gali padaryti geriau nei turto vertintojai.

Neįtikino RC komentaras, kad daugiau duomenų nepateikiama dėl asmens duomenų apsaugos. Manau visame šitame daugiausiai yra valios spręsti problemą klausimas.

Kadangi sandoriai atverti JAV, Britanijoje, būtų gerai pradėti nuo galimybių studijos, kodėl tai įstatymiškai įmanoma kitose (net artimose Europos šalyse), ir užglaistyti spragas. Net jei neįmanoma skelbti konkrečių sandorių, galima būtų padaryti API ir pateikti tikslesnius pjūvius pvz. vidutines kainas ir sandorių skaičių pagal tikslesnes teritorijas (miesto rajonus), statybos metus, plotą, galbūt ir basic pirkėjų demo. Įprasta industrijos praktika, kad jei būtų rasta per mažai rezultatų (tarkime iki 10), jų tiesiog nerodyti. Tokie duomenys būtų vertingi.

Taigi, visgi dar negavom naftos.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *