Atgimstantis Stoties rajonas

Vilnius Connect – tai 21 hektaro teritorija stoties rajone įrėminta tarp Geležinkelio ir Pelesos gatvių. Projekto metu ketinama modernizuoti Vilniaus geležinkelio stoties teritoriją.

Išskleisti žemėlapį

Vilniaus miesto savivaldybei kartu su Lietuvos geležinkeliais inicijavus stoties rajono pertvarką, o vėliau prie pokyčių prisijungus Autobusų stoties valdytojams, šiuo metu vyksta planavimo darbai. Pagrindinis pertvarkos akcentas – Vilniaus geležinkelio stoties teritorijos atnaujinimo projektas Vilnius Connect, kuriuo siekiama įkurti modernų daugiafunkcį mobilumo, verslo ir laisvalaikio centrą su viešosiomis erdvėmis.

Stoties rajono plėtros perspektyvos sudėliotos atsižvelgus į praėjusių metų lapkritį vykusio pristatymo metu nuskambėjusius visuomenės lūkesčius ir gautus pasiūlymus. Ekspertai įsipareigoję galutines rekomendacijas konkrečių sprendinių ir ataskaitos forma pateikti liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje.

1 variantas – Išskaidytos stotys

Pagal šį variantą išlaikomas esamas tarpmiestinių autobusų stoties ir geležinkelio stoties išdėstymas Stoties aikštės ribose. Kartu yra siūloma naujos kokybės rekreacinė ir jungiančioji erdvė tarp esamų paslaugų objektų, kur aplink ją perimetru išsidėstytų autobusų stotis, geležinkelio stotis ir viešojo transporto terminalas. Per geležinkelio teritoriją būtų formuojama papildoma rekreacinio tipo jungtis pėstiesiems ir dviratininkams Algirdo gatvės trasos tęsinyje.

2 variantas – Nuosaikus atnaujinimas

Stoties aikštės perimetre kuriamas naujas susisiekimo paslaugų taškas, kuriame sutelkiamos pagrindinės funkcijos ir sukuriama galimybė miesto iniciatyva organizuoti vieningą keleivių aptarnavimo centrą, kuris turėtų tiesioginę jungtį su pietine miesto dalimi – Naujininkų rajonu. Jeigu pirmame variante Pelesos g. trasa būtų nekeičiama, tai šiame variante esamoje trasoje būtų kuriama linijinė rekreacinė erdvė, kurioje išlaikomas visuomeninio transporto eismas. Taip pat siūloma papildoma rekreacinio tipo jungtis, skirta pėsčiųjų ir dviračių eismui, per geležinkelį atkartotų buvusią istorinę miesto gatvę vakarinėje dalyje.

3 variantas – Maksimalus atnaujinimas

Pagrindinių susisiekimo paslaugų taškas keliamas į naują vietą, kuris kartu būtų pagrindinė jungtis su Naujininkų rajonu. Tai galimybė turėti visiškai naujos kokybės ir architektūrinės išraiškos transporto ir keleivių aptarnavimo centrą. Esamas geležinkelio stoties pastatas būtų pritaikomas naujai funkcijai, o stoties aikštės ribose labiau dominuotų rekreacinė funkcija.

Šioje alternatyvoje Pelesos g. trasa taip pat būtų keičiama, esamoje trasoje kuriama linijinė rekreacinė erdvė be visuomeninio transporto galimybės. Rytinėje teritorijos dalyje siūloma nauja, išimtinai pėsčiųjų ir dviračių eismui skirta pralaida, atkurianti istorinį gatvių ryšį tarp Pylimo ir Tyzenhauzų gatvių.

Norite sužinoti daugiau apie Vilnius Connect projektą? Susipažinkite su pristatymo medžiaga ir pristatymo vaizdo įrašu.

Straipsnio šaltinis: Vilniusconnect.lt

About the Author: Kazimieras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *