Matau Vilnių (III)

Praeitą savaitę Citynow komanda lankėsi UAB „YIT Lietuva“ vystomame projekte „Matau Vilnių“, kur išsamiau susipažinome su šiuo projektu, jo statybų eiga bei sužinojome, jog bus vystomas dar ir IV-asis etapas.

Pateikiame fotoreportažą bei projekto aprašymą.

Faktai:

  • Lokacija: Aludarių g., Naujamiestis
  • Plėtotojas: YIT Lietuva
  • Bendras butų skaičius projekte: 222
  • Butų skaičius III etape: 80
  • Vidutinė kaina III etape: 3.550 €/m²
  • Kambarių skaičius: 2-4
  • Butų plotas: nuo 42 iki 88 kv. m
  • Energinė klasė: A+
  • Aukštai: 5
  • Projekto statybų pradžia: 2018 m. II ketvirtis
  • Statybų pabaiga: 2022 m. II ketvirtis
NT projektų žemėlapis

Projekto lokacija

Matau Vilnių“ projektas vystomas Aludarių g., kairėje Tauro kalno pusėje – buvusioje alaus ir gaiviųjų gėrimų gamyklos Vilniaus tauras“ teritorijoje, kuri veikė nuo XIX a. iki pirmojo šio amžiaus dešimtmečio. Ši lokacija išties patogi aktyvų, miestietišką gyvenimo būdą mėgstantiems žmonės, visai šalia Senamiestis, verslo centrų kvartalas išsidėstęs palei Jasinskio bei Goštauto gatves, taip pat vilniečių pamėgtos rekreacinės erdvės ant Tauro kalno, Lukiškių aikštėje ir Neries krantinėje. 

Pėsčiomis, dviračiu ar automobiliu iš „Matau Vilnių“ namų lengvai pasiekiamas ir Vingio parkas bei Žvėrynas. Taip pat patogus susisiekimas ir su Vilniaus Centriniu verslo rajonu bei Oro uostu. Išskirtinė ir nuo kalno atsiverianti panorama, kas yra vienas pagrindinių privalumų, inspiravęs ir šio projekto pavadinimą.

Paminėtinos ir šalia įsikūrusios privačios aukšto lygio mokslo įstaigos: Eureka ankstyvojo ugdymo mokykla bei Erudito licėjus, kuriuose taikomi modernūs mokymo metodai, individualus vaikų vertinimas, mokoma keliomis kalbomis, skatinama sveika gyvensena.

Aludarių g. įsikūrusios mokymo įstaigos

Statybos čia prasidėjo 2018 metais ir jau pilnai užbaigti bei išparduoti pirmieji du jo etapai (Tilto, Upės ir Pilies namai).

Pirmųjų etapų statybų pradžia

Kaip mums papasakojo „YIT Lietuva“ pardavimų vadovė Monika – būtent lokaciją ir plėtotojo patirtį išskiria čia įsikeliantys naujakuriai. Nemaža dalis būsto pirkėjų – esami šio plėtotojo klientai, kurie norėjo įsigyti būstą būtent šioje lokacijoje sau ar savo vaikams. Įdomu ir tai, jog šiame projekte apie 20% butų įsigyta investiciniais tikslais.

Aiškesniam įspūdžiui susidaryti – dalinamės plėtotojo nuotraukomis bei toliau papasakosime apie dabar statomą III-ąjį etapą, kurio metu statomi du namai: Vingio ir Tauro.

„Matau Vilnių“ I etapas

III-asis etapas

III-jo etapo darbai jau įpusėję (Vingio name baigiami paskutiniai fasado darbai, o Tauro namas pasiekė aukštingumą ir vyksta fasado šiltinimas), todėl dar neturėjome galimybės pasižvalgyti viduje. Tačiau apskridome pastatus iš oro 🙂 

III-ojo etapo namai

Šio etapo namai išsidėstę aukščiausiai iš visų numatytų projekte, todėl net ir pro žemesniųjų aukštų butų langus matoma tikrai išskirtinė Vilniaus panorama.

Vingio namas

Projekto techniniai sprendimai

Statomi Vingio ir Tauro namai bus A+ energinės klasės, 5 aukštų daugiabučiai. Įėjimas numatytas iš vidinio kiemo, jungiančio visus korpusus ir kylančio pakopomis aukštyn, taip pat pakilus liftu iš požeminio parkingo arba nuo Aludarių ir V. Kudirkos gatvių pro išorines kodine spyna rakinamas duris.

Įėjimas į vidinį kiemą

Šiame etape rinkai pasiūlyti erdvesni 2-4 kambarių, 42-88 kv.m butai. 

Butai išsiskiria dideliais vitrininiais aliuminio profilių langais ir balkonų durimis, erdviais balkonais (5-25 kv. m) bei terasomis (4-33 kv. m). Butuose įrengiama individuali mechaninė vėdinimo sistema su šilumos grąžinimu (rekuperacija). 

Komforto gyventojams suteiks ir plėtotojo diegiami išmanieji sprendimai: aukštos raiškos Hikvision domofonai (taip pat šio gamintojo kameros, skirtos saugumui užtikrinti, montuojamos pastatų viduje ir jo prieigose bei praėjimuose) bei KNX planšetes, kurių pagalba gyventojai galės reguliuoti patalpų vėdinimą ir šildymą kiekviename kambaryje atskirai, pagal kiekvieno šeimos nario poreikius.

Hikvision domofonas
Saugumui užtikrinti – teritorija stebima vaizdo kameromis

Išėjimas į balkonus numatytas iš svetainės, miegamojo, o kai kuriuose butuose ir abiejų kambarių. Pirmojo aukšto gyventojai galės laiką leisti nuosavuose terasuose, kurias nuo kiemo skirs žalia tujų siena.

Butų lubų aukštis 2.65-2.75 m (butų per du aukštus su terasa ant stogo lubų aukštis 2,75 m – abiejuose aukštuose). Šie išskirtiniai butai – nupirkti vieni pirmųjų.

Butai planuoti siekiant būstui suteikti daugiau šviesos, numatyti erdvius vonios kambarius bei jau minėtus išėjimus į terasą / balkonus iš vieno ar kelių kambarių.

Pateikiame keletą laisvų butų planų.

Paminėtini ir pastatų apdailos sprendimai – fasadams apdailinti parinktas modernus sprendimas, naudoti kelių skirtingų tipų apdailas: pirmoji – ilgaamžė klinkerio apdaila, suteikianti solidumo bei kokybės pojūtį visam pastatų kompleksui, sekantis tipas – apdaila fasadinės plokštėmis.

Visa tai derinama su šiuolaikiškais kirsto cinkuoto metalo lakštų elementais.

Klinkerio apdaila

Automobilių eismas, parkavimas

Svarbu paminėti, jog automobiliu patekimas į šį projektą yra vienas – pro Aludarių gatvę. Iš jos įvažiuojama į po visais aukštais išsidėsčiusią požeminę 1 aukšto parkavimo aikštelę. Įdomu, jog norint gyventojams pasiūlyti daugiau parkavimo vietų, numatytas sprendimas įrengti keltuvus (Parklift 411) ir dalyje parkingo automobilius parkuoti dviem aukštais. Viso tokių vietų bus 10

Išvažiuoti, užbaigus III-ąjį etapą, bus galima ir tiesiai į V. Kudirkos gatvę, tačiau iš jos įvažiavimas nėra numatomas siekiant atskirti transporto srautus bei vengti spūsčių ir mažinti triukšmą.

Įvažiavimas į požeminę stovėjimo aikštelę, po I-II etapo daugiabučiais

Viso III etapo gyventojams yra numatytoa 64 parkavimo vietos bei suteikiama galimybė, už papildomą mokestį, įsirengti elektromobilio įkrovos stoteles. Tiesa, sveikintina iniciatyva yra tai, jog plėtotojas įrengs ir namo bendrijai administruoti perduos 2 elektromobilių įkrovimo stotelės su galimybe krautis 4 automobilius.

Išskirtume, jog parkavimo vietos „Matau Vilnių“ projekte pakankamai erdvios bei racionaliai išplanuotos. Kaip ir judėjimas pačioje požeminėje aikštelėje.

Taip pat, šalia galima įsigyti rakinamas, grotomis atskirtas dviračių saugyklas.

Gerbūvio sprendimai

Kaip jau minėjome, visus projekto etapus jungs vienas didelis kiemas. Jame bus įrengtos trys skirtingos aikštelės: vaikų, senjorų bei aktyvaus sporto. Kokybiškai išgrįsti takeliai, išlygintas landšaftas.

Vidinis kiemas

Siekiant išlaikyti kiemą kiek įmanoma daugiau žalią – jame dominuos natūrali vejos danga, sodinami daugiamečiai krūmai, tujos.

Taip pat, čia projektuojamas 43 kv. m amfiteatras.

Įdomu, jog plėtotojas kieme įrengs ir stovą skirtą pakabinti valstybinei arba istorinei vėliavai.

Pirmojo aukšto terasos ir kiemo žaluma

Siekiant didesnio tvarumo bei energinio pastatų nepriklausomumo – ant jų stogų bus įrengti saulės kolektoriai, generuosiantys energiją bendrosioms namų reikmėms.


Įrengiamos saulės elektrinės

Įdomus faktas yra tai, kad statant namus buvo rasta ir išsaugota menininkės N. Daškovos sieninės tinko tapybos freska „Liaudies šventė“, kuri puošė buvusios alaus gamyklos degustacinės salės sienas. Kultūrine vertybe pripažintas meno kūrinys bus restauruotas ir perkeltas ant vieno iš statomų namų komercinių patalpų sienos ir tokiu būdu taps prieinamas ne tik gyventojams, bet ir projekto svečiams.

Taip pat, kruopščiai restauruojamos statybų metų rastos freskos, kurios papuoš tarp pastatų esančius bromus.

IV-as etapas – mažiausiaus, bet ne prasčiausias „Matau Vilnių“ daugiabutis

Kaip minėjome teksto pradžioje, buvome informuoti, jog iškils ir IV-as šio projekto etapas.

Jo metu bus vystomas nedidelis 5 aukštų namas, kuriame rinkai bus pasiūlyta 18 butų. Planuojami butų plotai 40-116 kv. m

Apibendrinimas, mūsų įžvalgos

Nors ir nepavyko apsilankyti šiuo metu statomuose III etapo Tauro ir Vingio namuose, tačiau iš bendro vaizdo susidarėme įspūdį, jog šis projektas be puikios lokacijos išsiskiria kokybiškais apdailos bei gerbūvio sprendimais, o vizitine projekto kortele pristatoma miesto panorama tikrai puikiai matoma, ypač III-ojo etapo gyventojams.

Čia kuriasi tiek jaunos šeimos, vertinančios šalia esančias aukšto lygio mokymo įstaigas, puikų susisiekimą su kitais miesto rajonais, žaliosiomis zonomis bei Centriniu Vilniaus verslo rajonu, kur nemaža dalis jų ir dirba ar planuoji dirbti, tiek vyresni pirkėjai, kurie buvo įsigiję būstą ankstesniuose šio plėtotojo projektuose ir nusprendė persikelti arčiau centro arba į erdvesnį būstą, nes pasitiki jo kokybe.

Įdomu ir tai, kad remiantis „YIT Lietuva“ pardavimų komandos įžvalgomis:

„Matau Vilnių“ projekto pirkėjui labai svarbi vieta mieste, geras kokybės ir kainos santykis, patikimas vystytojas. Mūsų pirkėjai ieško tvarių namų, apsuptų išpuoselėta aplinka, ieško maksimalaus komforto ir išskirtinių vaizdų pro langus.

Jei reiktų paminėti minusus, prie jų galima būtų priskirti privažiavimą tik iš vienos pusės, prie ko reikėtų neišvengiamai priprasti ir atitinkamai planuoti savo maršrutą, taip pat pakankamai judrią ir triukšmingą V. Kudirkos gatvę palei kurią eiti nėra ypatingai malonu dar ir dėl daug kur iškrypusio šaligatvio, tačiau užsidarius langus perdėm didelio triukšmo neturėtų girdėtis, o šią centrinėje miesto dalyje esančią atkarpą savivaldybė irgi turėtų atnaujinti, tad problemos išsprendžiamos. 

Šiuo metu likę kiek daugiau nei 17 laisvų butų, tad norintiems čia įsikurti siūlome užsukti apsižiūrėti gyvai ir pabendrauti su geranoriška pardavimų komanda, arba teks laukti IV-jo etapo pardavimų starto.

About the Author: Andžis Krasovski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *