Kaip pasirinkti sienų apdailą?

Esant aktyiviai būsto rinkai, daugeliui aktualu kaip stilingai įsirengti savo svajonių būstą. Nors sienos gali atrodyti, yra  pats paprasčiausias pastato konstrukcinis elementas, jos formuoja erdvę ir nuo jų apdailos priklauso gyventojų pojūčiai joje.

Projekto interjero kūrėjams “Blank Page” organizuojamame seminare trys skirtingų sienos apdailų sprendimų specialistai pateikė savo ekspertiškas įžvalgas, padėsiančias Jums, išsirinkti  geriausią sienų apdailos būdą, atitinkantį būtent Jūsų poreikius, bei išvengti klaidų.

Trumpais praktiniais patarimais dalinamės šiame įraše, o norintys peržiūrėti visą seminarą, gali tai padaryti  čia.

Apdaila dažant sienas

Pirmasis pašnekovas Rokas Vičkus  (Tikkurila Akademijos), dažymo mokymų ekspertas, dalinosi informaciją apie vidaus sienų dažymo mitus, klaidas renkantis dažus, svarbiausius  faktus, bei „receptus“, kurių žinojimas palengvina procesus ir padeda pasiekti geriausio rezultato.

Sienos paruošimo receptas prieš dažymą.

  • Dažomas paviršius turi būti švarus, sausas, tvirtas
  • Glaistai parenkami pagal patalpos paskirtį
  • Po glaistymo ir šlifavimo, privaloma pašalinti dulkes
  • Parenkamas tinkamas gruntas ir atitinkamai dažai.

Svarbūs faktai:

  • Kuo blizgesni dažai, tuo didesnė tikimybė, kad jų priežiūra bus paprastesnė.
  • Kuo paviršius matiškesnis, tuo jis mažiau atspindi šviesą.
  • Lubos turi būti dažomos visiškai matiniais dažais, kitaip atsiras nepageidautini atspindžiai. ( nebent Jūsų idėja to reikalauja, tuomet lubos gali būti ir labai blizgios) 
  • Matinis paviršius atrodo jaukesnis, o  ant matinių paviršių spalva gilesnė ir tikresnė.
  • Matiniais dažais lengviau dengti paviršių.
  • Renkantis visiškai matinius dažus, reikia įsitikinti, kad jie  būtų  atsparūs valymui trinčiai ir plovimui.

Atkreipkite dėmesį: blizgesys priklauso ne nuo spalvos, o nuo dažų rūšies.

Dažytos sienos, “Tikkurila” foto archyvas

Apdaila foto tapetais

Kalbant apie sienų apdailą dažai ne visuomet gali patenkinti kūrybiškiausius poreikius. Šių ir ateinančių metų tendencijose galime pastebėti, kad vis dažniau erdvėse matomi foto tapetai. Medžiagų spausdinimui specialistė, Daiva Mažvilaitė – Varnienė (UAB Antalis), kalba apie klaidingas asociacijas ir įsitikinimus susijusius su foto tapetais. Jos pateikta informacija padės Jums suprasti, kokie kriterijai svarbiausi renkantis tapetus bei įtikins, kad foto tapetai pasiruošę grįžti į interjerus ir nustebinti savo įvairove, estetika bei geru skoniu.

Kada spausdinti ant tapetų sprendimai gali būti tinkamiausi Jums?

  • Kai reikalingi išskirtiniai, originalūs sprendimai ir kūrybos laisvė interjere. Spauda leidžia rinktis ne iš to, kas jau sukurta, bet tai, ką mes norim ir galim sukurti. Nuotraukos, vaizdai, piešiniai. Spauda leidžia perkelti savo fantazijos vaisius į interjerą.
  • Kai interjere siekiate vientisumo. Naudojant spaudos galimybes interjero detalės gali turėti apjungiančius elementus – sienos, roletai, pagalvėlės gali būti suderintos tarpusavyje.
  • Kai nesate tikri dėl savo drąsių sprendimų spauda yra geras būdas eksperimentuoti ir bandyti. Pavyzdžiui norite akcentinės sienos, tačiau nežinote ar piešinys nebus per intensyvus ir bėgant laikui Jums neatsibos.  Prieš darant ilgalaikį sprendimą pirmiausia jį  galima išbandyti ant fototapeto, o esant reikalui lengvai jį pašalinti.

Tad spaudos sprendimai sužavės tuos, kuriems svarbu unikalumas, nes spaudos būdu  ant sienų gali būti perkeliama ne tik gausybė esamų paveikslėlių ar nuotraukų, tačiau ir bet koks Jūsų sukurtas grafikos darbas ar unikalus vaizdas, nuotrauka.

Foto tapetai, “Antalis” foto

Apdaila dekoratyviniu tinku ar dažais

Tiems, kas sienas mato, kaip drobę menui ir kūrybai,  trečioji pranešėja, Tatjana Firsanova (UAB Decoramentum), pristatė dekoratyvinių sienų apdailos medžiagų savybių skirtumus ir jų panaudojimo galimybes. Dekoravimo sprendimai  dažniausiai pasirenkami  siekiant akcentuoti sieną. Akcentinėms sienoms sukurti gali būti naudojami dekoratyviniai dažai arba dekoratyviniai tinkai, bet svarbu įsivertinti, kuri iš šių medžiagų geriausiai atitiks Jūsų poreikį.

Dekoratyvinių dažų pliusai:

  • Su dekoratyviniais dažais yra paprasčiau dirbti neįgudusiems apdailos specialistams.
  • Jie atsparūs drėgmei, trinčiai, mechaniniams pažeidimams, o jeigu visgi pažeidžiami, tai ypatingai lengvai pataisomi, nepaliekant žymių.
  • Dekoratyviniai dažai lengvai valomi.
  • Pigesnė kainų klasė, lyginant su dekoratyviniu tinku.

Dekoratyvinio tinko pliusai:

  • Dekoratyvinio tinko naudojimas reikalauja geriau išmanyti techniką, norint išgauti išraiškingas faktūras ar natūralių medžiagų imitacijas.
  • Atsparus mechaniniams pažeidimams, pažeidus užtaisyti įmanoma, tačiau nuo dekoravimo technikos priklauso ar bus matomi pataisymai ar ne.
  • Valomas ir nebijantis drėgmės ( gali būti naudojamas vonios kambaryje, bet ne dušo zonoje!)

Ypač svarbus sienos paruošimas. Siena dekoratyviniams  dažams turi būti ruošiama tokiu lygmeniu, kaip įprastam dažymui.  Rezultatas sienos neruošiant gali būti sunkiai nuspėjamas.

Dekoratyvinis tinkas dažniau naudojamas, kai siekiate išgauti išraiškingą faktūrą ir reljefą, nors jo pagalba taip pat  gali būti imituojama ir natūralaus  akmens, marmuro tekstūra. Norintiems sukurti ypatingus dekorus vonios kambaryje, ekspertė siūlo rinktis  mikrocemento dangą, pasižyminčią  itin geru atsparumu drėgmei ir vandeniui,  mechaniniams pažeidimams.

Dekoratyvinis tinkas, “Decoramentum” foto archyvas

Artimiausias seminaras apie nestandartinių, kietųjų baldų medžiagas 2021.10.28 18 val. Prisijungti galėsite tik užsiregistravę. Nuoroda registracijai: https://bit.ly/3apqgP9

Na, o jeigu namų įrengimo klausimai šiuo metu Jums yra aktualiausia tema, daug naudingos informacijos rasite @blank_page_academy Instagram paskyroje bei nuotolinėje mokymų platformoje

About the Author: Dovilė Urbonavičiūtė

Blank Page - specialistai namų įrengimo srityje. Mūsų tikslas objektyviai, paprastai ir suprantamai pasidalinti svarbiausiomis žiniomis apie skirtingus namų įrengimo procesus - žinojimas Jūsų namų įsirenginėjimą pavers lengvu ir maloniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *