Baldinės medžiagos. Kuri tinkamiausia Jums?

Kietieji baldai lietuvių namuose užima vis didesnę erdvės dalį. Šiuolaikinius, nedidelės kvadratūros butus, kartais vadiname „butas – baldas“ . Tokiose erdvėse dažnai atsiranda vientisas baldas, jungiantis prieškambarį, virtuvę ir net svetainės dalį. Tad tiek tokiuose butuose, tiek ir erdvesniuose namuose nestandartiniai baldai sudaro ryškią dalį biudžeto eilutėje. Kaip ją išnaudoti protingai, išsirinkti tinkamus sau sprendimus ir į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, renkantis nestandartinių baldų medžiagas, aptarsime šiame įraše.

Blank Page akademijos, organizuotame seminare BALDINĖS MEDŽIAGOS prisistatė skirtingų sričių specialistai ir pasidalino savo įžvalgomis ir patarimais, padėsiančius  lengviau suprasti,  kokiais kriterijais remiantis reikėtų rinktis medžiagas savo kietiesiems baldams.

Pilną straipsnį apie baldines medžiagas galite rasti čia, o seminaro įrašą galite peržiūrėti čia.

BALDINĖS MEDŽIAGOS

Antanas Pranckūnas, UAB Finų Medis baldinių medžiagų ekspertas, atstovaujantis baldinių medžiagų gamintoją EGGER ir UNILIN, išsamiai pristato korpusinių baldų gamybos medžiagas, jų skirtumus ir savybių pritaikomumą.  Specialistas atskleidė dažniausiai pasitaikančius mitus.

Baldinės plokštės nėra draugiškos aplinkai – MITAS

Žiedinės ekonomikos principas jau seniai naudojamas baldinių plokščių gamyboje. Skirtingos įmonės plokščių gamybai sunaudoja nuo 60 iki 100 procentų perdirbtos ar nekondicinės medienos. Specialisto atstovaujamos gamybos kompanijos  yra socialiai atsakingos, vadovaujasi tvaria miškininkyste. 

Baldinės plokštės išskiria kenksmingas medžiagas – MITAS

Dar vienas mitas – formaldehidai. Formaldehidas yra natūrali medžiaga, kurios galima rasti tiek daržovėse, vaisiuose ar duonoje. Visos baldinės plokštės Lietuvos rinkoje atitinka E1 arba E0.5 klasę ir yra saugios naudoti baldų gamybai.

ŽALIAVINĖ MEDŽIAGA

Specialistas taip pat iškelia labai svarbų aspektą, jog renkantis plokštes svarbu suprasti kuo skiriasi žaliavinė medžiaga, kurios dažnai galutinis vartotojas net nemato, tačiau nuo jos savybių priklauso baldo naudojimas ir ilgaamžiškumas.

Žaliavinė medžiaga. Medžio drožlių plokštė (MDP)

Gaminama iš skirtingų frakcijų medžio drožlių –  viduje stambesnės, išoriniuose sluoksniuose smulkesnės ir tankesnės. Tokiu būdų sukuriamas tvirtas paviršius furnitūrai ir tvirtinimo detalėms. Plokštės gamybos procesas, suspaudimo laipsnis daro įtaką plokštės kokybei. Labiau suspaustose plokštėse geriau laikosi medvaržčiai, furnitūra, baldas nekeičia formos, rečiau lūžinėja, skilinėja plokštės krašteliai.

Medžio drožlių plokštė

Svarbu! Norint apsaugoti MDP žaliavinę plokštę nuo drėgmės ir aplinkos poveikio, reikia sandariai uždengti tiek plokštumas, tiek briaunas. Tam atliekamas plokštumų ir kraštų laminavimas – briaunavimas.

Žaliavinė medžiaga. Vidutinio tankio medžio plaušo plokštė (MDF)

Tai didelio tankio medžiaga, todėl ją dažnai renkamasi dėl didesnio lankstumo ir gamybos įvairovės.

MDF pliusai ir galimybės:

  • Dėl didelio tankio ir lygaus paviršiaus ypač tinkama frezavimui, dažymui.
  • Kraštai gali būti ne laminuojami, o dažymo/lakavimo pagalba apsaugomi nuo aplinkos poveikio.
  • Dėl tobulai lygaus paviršiaus, naudojant MDF galima išgauti aukštą blizgumą ar aukštą matiškumą.
  • Taip pat MDF gali būti spalvotas per visą savo tūrį, tai leidžia tik lakuojant skirtingų spalvų medžiagą turėti įvairiaspalvius sprendimus interjere.
Vidutinio tankio medžio drožlių plokštė

Visos žaliavinės plokštės turi būti apsaugomos nuo bet kokio išorinio aplinkos poveikio, būtent todėl jos yra dengiamos skirtingais apsauginiais paviršiais. Jų dėka plokštės įgauna tiek praktiškas atsparumo savybes, tiek ir skirtingus dekorus.

Apsauginės medžiagos, kuriomis galima padengti žaliavinę plokštę:

  • Melamino dervoje įmirkytas popierius
  • Aukšto slėgio laminatai ( CPL/HPL)
  • Lukštas;
  • Plėvelė;
  • Dažai;
  • Lakas;
  • Akrilas.

Melaminu laminuota medžio drožlių plokštė pasižymi šiomis savybėmis:

  • Didelis paviršiaus dekorų, spalvų, tekstūrų pasirinkimas;
  • Lengva apdirbti, prižiūrėti, valyti;
  • Atsparios trinčiai, temperatūrai, UV spinduliams (nekeičia spalvos);
  • Nekenksmingos aplinkai ir tinkamos perdirbti;
  • Turi antibakterinių savybių (ne visų gamintojų)

SVARBU. Kaip tikroviškai atrodys ir kokį jausmą naudojant kels laminuoti paviršiai, smarkiai priklauso nuo paviršiaus tekstūros (piešinio iškilumo). Gamybos proceso metu įspaudžiami įvairūs reljefai.  Tai suteikia plokštėms išskirtinumo, natūralumo. Jūs tai jaučiate matydami, liesdami baldo paviršių. Šiandien technologijos leidžia išgauti labai realistinį paviršių, gamintojai jau gali pasiūlyti plokščių laminavimo sprendimus su paviršiaus piešinį visiškai idealiai atitinkančia struktūra, vadinama sinchraporine. Gamintokas EGGER siūlo kolekciją „Feelwood“, kurios paviršiai sukelia jausmą tarsi liestum natūralų medį, tačiau vis tiek išlaiko visas padidinto atsparumo savybes būdingas laminuotiems paviršiams.

Baldinės medžiagos

Matiniai paviršiai.

Sparčiai populiarėjant visiškai matiniams paviršiams, laminuotas MDF naudojamas vis dažniau. Šiam poreikiui atliepti rinkoje pasirodo skirtingų gamintojų „anti finger print“ sprendimai. Tai specialiomis technologijomis išgaunamos paviršiaus savybės, kurių dėka ant idealiai matinio paviršiaus lieka gerokai mažiau pirštų antspaudų. Vienas iš “anti finger print” baldinių medžiagų gamintojų yra EGGER ir jų kolekcija „perfect sense“. Tačiau labai svarbu suprasti, kad  nei vienas gamintojas dar nesukūrė stebuklingo  sprendimo ant kurio pirštų antspaudų neliktų iš viso.

Na ir galiausiai tiems vartotojams, kuriems reikalingi padidinto atsparumo sprendimai bei plačios gamybinės galimybės,  Antanas Pranckūnas ( UAB Finų Medis) atstovas siūlo pagalvoti apie aukšto slėgio laminatus.

Aukšto slėgio laminatas (HPL/CPL)

Daugiasluoksnė, kieta medžiaga, kurios viršutinis dekoratyvinis sluoksnis padengtas permatoma melamino plėvele, suteikiančia paviršiui stiprumo.

Medžiaga pasižymi šiomis savybėmis:

  • atsparumu trinčiai,
  • karščiui,
  • tinkama intensyvaus naudojimo paviršių apdailai
  • tinkama kreivalinijiniams paviršiams išgauti
  • Tinkama tiek vertikaliems, tiek ir horizontaliems paviršiams
Baldinės medžiagos

NATŪRALUS MEDŽIO LUKŠTAS

Lietuviams gamta yra itin svarbi gyvenimo dalis, todėl vis dažniau norime įsileisti ir į savo erdves natūralių medžiagų ir turėti galimybę mėgautis dalele gamtos. Vienas iš natūralių medžiagų sprendimų gamtos mėgėjams interjero detalių ir kietųjų baldų gamybai rinktis medžio lukštą. Ilgametę patirtį šioje srityje sukaupęs įmonės UAB Vegtomas vadovas ir šios srities specialistas Darius Sinkevičius pasidalino savo įžvalgomis padėsiančiomis išvengti nemalonių staigmenų renkantis šią medžiagą.

Klientams kurie apsisprendžia, kad savo namų erdvėje norės rinktis būtent natūralų lukštą, labai svarbu įsivertinti, kokie Jūsų pagrindiniai lūkesčiai ir atsakyti sau į svarbius klausimus:

  • Ar renkatės natūralų lukštą dėl natūralumo, dėl to, kad mėgstat nenuspėjamus ir įvairius medžio raštus, spalvų derinius ir būtent ta vizualinė įvairovė žavi savo organiškumu, o viena kita šaka ar balana baldo fasade Jums atrodo itin žavu?
  • Norite savo erdvėje matyti medžio paviršius, mėgstate natūralumą, bet norite būti tikri, kad vizualinė išraiška atitiks Jūsų norimus reikalavimus, kad spalvos bus tolygios ir paviršiai neturės šakų ir kitų aktyvių elementų?

Nuo šių lūkesčių išgryninimo turėtų prasidėti kelionė link Jūsų pasirinkimo. Pirmajam, natūralaus vaizdo mylėtojui, greičiausiai labiausiai tiks drožtinis lukštas. Jam būdingos  savybės:

  • Spalviniai pakitimai ir spalvos skirtumai
  • Raštų įvairovė ir netolygumas ilgio ir pločio atžvilgiu
  • Balana
  • Šakos
Drožtinis lukštas

SVARBU! Renkantis natūraliausiai atrodantį, drožtinį lukštą didžiausia klaida –  rinktis iš mažo pavyzdžio, kuris niekaip negali atspindėti pilno realaus vaizdo, kadangi pavyzdžiai esantys kataloguose yra nedideli. Siekiant nusimatyti galutinį rezultatą, saugiausiai tai padaryti atvykstant apžiūrėti realaus dydžio lukšto pavyzdžių pas tiekėjus ar baldų gamintojus, kur galime būtų iš lukšto susidėti didesnį paviršių. Svarbiausia – neužsakinėti aklai, pasitikint mažu medžiagos pavyzdėliu, nes galutinis rezultatas gali nustebinti ir ne visada maloniai.

Lukšto raštai ir spalvos.

Skirtingos medžių rūšys pasižymi ne tik savitais raštais, bet ir skirtingomis spalvomis. Taigi renkantis turite įsivertinti ar Jums svarbi konkreti spalva ar galite lanksčiai į tai žiūrėti. Jeigu interjero išpildymui reikalingas labai tikslus spalvos tonas, kurio neįmanoma išgauti beicuojant, arba siekiama jog spalva būtų itin tolygi be medžiui būdingų spalvinių pakitimų, tuomet tikslinga būtų rinktis dažytą – mirkytą drožtinį lukštą.

Medžio lukštas

Skirtingos medžių rūšys pasižymi ne tik savitais raštais, bet ir skirtingomis spalvomis. Taigi renkantis turite įsivertinti ar Jums svarbi konkreti spalva ar galite lanksčiai į tai žiūrėti. Jeigu interjero išpildymui reikalingas labai tikslus spalvos tonas, kurio neįmanoma išgauti beicuojant, arba siekiama jog spalva būtų itin tolygi be medžiui būdingų spalvinių pakitimų, tuomet tikslinga būtų rinktis dažytą – mirkytą drožtinį lukštą.

Lakštinis lukštas.

Ši lukšto rūšis greičiausiai tiktų antrajam vartotojų tipui, kurie nori kuo vientisesnio, tolygesnio vaizdo balduose.  Norintiems tokio rezultato specialistas, gali pasiūlyti ALPI (Italija) gamintojo lukštų kolekciją. Kuri pasižymi spalvos vienodumu, prognozuojamu raštu (vadinasi galutinį rezultatą  daug lengviau numatyti, įsivaizduoti) dažnai kitaip nei renkantis natūralų drožtinį lukštą.

Lakštinis lukštas

Darius Sinkevičius (UAB Vegtomas) vadovas pristatė ir naujas inovatyvias galimybes. Medžio lukštas jau nėra tik kietųjų baldų medžiaga. Vokietijos gamintojas NUO GmbH sukūrė inovatyvią, naujomis savybėmis pasižyminčia medžiagą, todėl medžio lukštas gali būti panaudojamas vietoj tekstilės ar odos minkštų baldų gamyboje, automobilių interjere, aksesuarams ne tik interjere, bet ir madoje.

Inovatyvus medžio lukšto sprendimai – oda

SVARBU! Nors medžio lukštas baldų gamyboje turi labai plačias panaudojimo galimybes,  (gali būti naudojamas, kai reikalingos kreivalinijinės baldo formos, gali būti presuojamas ant MDF ir frezuojamas ir pan.)  reikia įsivertinti, kad tai “gyva”, natūrali medžiaga, kuri reikalauja atidesnės priežiūros, nėra atspari stipriems mechaniniams pažeidimams, gali keisti savo vizualines savybes bėgant laikui (pavyzdžiui šviesėti).

Artimiausias nemokamas seminaras 2021.12.01 18 val. apie “Baldinę furnitūrą ir baldų aksesuarus”. Prisijungti galėsite tik užsiregistravę. Nuoroda registracijai:
bit.ly/3ccFjfJ

Na, o jeigu namų įrengimo klausimai šiuo metu Jums yra aktualiausia tema, daug naudingos informacijos rasite @blank_page_academy Instagram paskyroje bei nuotolinėje mokymų platformoje

About the Author: Dovilė Urbonavičiūtė

Blank Page - specialistai namų įrengimo srityje. Mūsų tikslas objektyviai, paprastai ir suprantamai pasidalinti svarbiausiomis žiniomis apie skirtingus namų įrengimo procesus - žinojimas Jūsų namų įsirenginėjimą pavers lengvu ir maloniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *