Virtuvės stalviršis: kurią baldinę medžiagą rinktis

Stalviršis  virtuvėje,  nepriklausomai nuo to ar gaminate daug ar mažai, vis tiek yra intensyviausiai naudojama baldo dalis. Interjero projekto Blank Page dizainerė Rūta Bužinskaitė pataria stalviršio medžiagą rinktis ne pagal madas, bet pagal Jūsų poreikius. Profesionalai pateikia patarimus, kada rinktis LMDP, Compact HPL, dirbtinio akmens, porcenliano keramikos stalviršius ir į kokių klaidų nedaryti.

Svarbūs kriterijai renkantis virtuvės stalviršį:

  • Naudojimo ypatumai/intensyvumas (praktinė naudojimo pusė)
  • Estetikos ypatumai (stiliaus galimybės)
  • Konstrukciniai ypatumai (gamybinės galimybės)
  • Kaina

Laminuotas medžio drožlių plokštės (LMDP) stalviršis.

  • Šis stalviršio tipas atsparus drėgmei, karščiui, šalčiui, mechaniniams pažeidimams, buitinėms valymo priemonėms, trinčiai. Atkreipkite dėmesį! Jeigu yra pažeidžiamas giliai, iki žaliavinės plokštės, negali būti atnaujintas ar užtaisytas, ir pažeistoje vietoje gavęs drėgmės gali „išsipūsti“.
  • Galimi skirtingi briaunų tipai ir stalviršio storiai: 36-40 mm apvalinta briauna, 36-40 mm. statmena briauna, 16-25 mm statmena briauna.
  • Dėl produkto savybių virtuvės stalviršius gaminant iš šios medžiagos kriauklės tvirtinimas galimas tik iš viršaus.

Compact HPL stalviršis

Plonas 10mm storio stalviršis itin elegantiškai ir estetiškai atrodantis.

Interjero ir baldų dizainas „Devyni architektai“
  • Medžiagos paviršius atsparus drėgmei, kraštutinėms temperatūroms ( karščiui, šalčiui), garams, trinčiai,mechaniniams pažeidimams, neįgeria dėmių.
  • Medžiagos briaunos nereikia papildomai apsaugoti, ją galima palikti atvirą. Medžiaga tinkama frezavimui, todėl gali būti lengvai formuojamas ir briaunos storis bei forma. Dėl šių savybių virtuvės stalviršius gaminant iš Compact HPL galimas plautuvės tvirtinimas iš apačios.

Svarbu! Nors medžiaga yra itin tvirta ir pasižymi dideliu tankiu, ji gali reaguoti į aplinkos temperatūros ar drėgmės pokyčius ir trauktis arba plėstis priklausomai nuo dirgiklių. Tai gali lemti vadinamąjį “bangavimą” kai horizontalus paviršius išsikraipo. Todėl montuojant Compact HPL ypatingai svarbi baldus montuojančių meistrų kvalifikacija ir montavimo technika.

Baldų dizainas ir gamyba „Juritta Furniture“

Lietas, dirbtinio akmens stalviršis.

  • Šis stalviršio tipas tvirtas, vienalytės medžiagos, be poriu paviršiumi. Medžiaga atspari drėgmei.Medžiagos vienalytiškumas leidžia formuoti kreivalinijinių formų paviršius, kuriuose specialių klijų dėka nebus matomos jungimo siūlės.
  • Galimi keli plautuvės montavimo variantai: plautuvė vientisai gaminama iš tos pačios medžiagos; plautuvė tvirtinama iš apačios; plautuvė tvirtinama iš viršaus;
  • Medžiagos savybės leidžia paviršiuje atlikti frezavimus, formuoti drenažą, ertmes aksesuarams, iš tos pačios medžiagos formuoti sieneles bei lentynėles be papildomų sujungimų.

Svarbu! Medžiaga neatspari mechaniniams įbrėžimams, karščiui, šalčiui, temperatūrų pokyčiams, abrazyvams, kalkėms. Tačiau medžiagos paviršių galima “šlifuoti”, atnaujinti, esant poreikiui.

Corian gamintojo nuotr.

Porceliano keramika/ Aglomeruoti dirbtiniai akmenys/ kvarco plokštės

  • Dažniausiai pasižymi: neporėtumu (taigi neįgeria dėmių), antibakterinėmis savybėmis, ypatingu atsparumu trinčiai ir mechaniniams pažeidimams, karščiui bei UV poveikiui.
  • Galimi keli plautuvės montavimo variantai: plautuvė vientisai gaminama iš tos pačios medžiagos; plautuvė tvirtinama iš apačios; plautuvė tvirtinama iš viršaus.
  • Atkreipkite dėmesį! Pasižymi antibakterinėmis savybėmis (nesukuria terpės bakterijoms veistis), gali saugiai liestis su maistu.
  • Paviršius itin atsparus šveitimui, įbrėžimams ir giluminiams pažeidimams, cheminėms medžiagoms, dezinfekavimo priemonėms ir plovikliams, karščiui, šalčiui.
  • Kainų klasė dažniausiai žemesnė negu natūralaus akmens.
Ottocento Lapitec gamintojo nuotr.

Pilną straipsnio versiją apie stalviršio pasirinkimą skaitykite čia.
Jeigu namų įrengimo klausimai šiuo metu Jums yra aktualiausia tema, daug naudingos informacijos rasite @blank_page_academy Instagram paskyroje bei nuotolinėje mokymų platformoje

About the Author: Dovilė Urbonavičiūtė

Blank Page - specialistai namų įrengimo srityje. Mūsų tikslas objektyviai, paprastai ir suprantamai pasidalinti svarbiausiomis žiniomis apie skirtingus namų įrengimo procesus - žinojimas Jūsų namų įsirenginėjimą pavers lengvu ir maloniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *