Pajūrio NT rinkos pokyčiai – augant pirkėjų poreikiams keičiasi ir vystytojų strategijos

Pajūrio miestų NT pasiūlą praėjus kiek daugiau nei metams galėsime lyginti su populiariais sostinės rajonais. Augantis pirkėjų apetitas antrajam būstui keičia ir vystytojų strategijas. Konkurencija skatina varžytuves ne tik kainos ir kokybės santykiu. Pagrindiniu koziriu šiandien yra patogumas ir siūlomo projekto visuma, tai reiškia, kad patogi ir unikali infrastruktūra tampa neatsiejamu rodikliu, kuris dažnai nulemia, ar projektas išsiskirs iš konkurencinės aplinkos. 

Remiantis ,,CityNow“ platformos duomenimis, Palangos rinkoje per 2021 antrąjį pusmetį fiksuota beveik 400 (396) būsto vienetų, (butų, poilsio apartamentų, kotedžų), pardavimų. Pirkėjai skubėjo įsigyti būstą pajūryje tiek norėdami turėti vietą poilsiui, kai vis dar yra apribotos keliavimo galimybės, bet galima dirbti nuotoliniu būdu, tiek investuoti augančioje rinkoje. Kartu tai lėmė ir spartų NT objektų pajūryje kainų kilimą.

Suplanuota pasiūla centrinėje Palangoje, Kunigiškėse – atrodo tikrai didelė, (abiejuose suplanuota beveik 400 būsto vienetų), tačiau labiausiai išsiskiria Šventoji su 1153 suplanuotais būsto vienetais (gyvenamosios, poilsio paskirties bei viešbučių apartamentais). Iš viso, iš viešai skelbiamų šaltinių, 2021 metų pabaigoje fiksuota beveik 300 (292) parduodamų būstų, o šiuo metu turimais duomenimis, Palangos savivaldybės teritorijoje suplanuota kiek daugiau nei 2500, įtraukiant tiek gyvenamąjį ir poilsio, tiek ir viešbučių paskirties būstą. 

Infrastruktūra ir kuriama didele pridėtine verte gyventojams išsiskiria šiuo metu vystomos ar planuojamos vystyti visos naujos didelės bei uždaros gyvenvietės Šventojoje ir Kunigiškėse.  Planuojama, kad artimiausiu metu Šventojoje įsikurs naujos parduotuvės, maitinimo įstaigos, uždarų gyvenviečių viduje bus pėsčiųjų alėjos, dviračių takai, laisvalaikio ir poilsio kokybiškos ir prabangios erdvės. Ypač didelė teritorijos konversija įvyks Šventojoje, Elijos g. zonoje. Jau šiuo metu čia vystoma namų ir kotedžų privati gyvenvietė ,,Naujasis pajūris”, planuojami dar keli nauji butų projektai. Tokio tipo uždarose gyvenvietėse vystytojai projektuoja lauko treniruoklių aikšteles, teniso kortus, projektuose bus įrengti atviri baseinai, gultai. Tokio dydžio projektai ne tik ženkliai prisidės prie Šventosios populiarumo, bet ir padarys įtaką kainų augimui, kadangi nauji projektai bus žymiai aukštesnės kokybės savo architektūriniais sprendimais, energiniu efektyvumu, kuriamu gerbūviu nei esami ar rekonstruoti poilsio namai ir pritrauks jau kito segmento pirkėjus, pagyvins šio kurorto gyvenimą.  

Šventojoje šiuo metu vyksta NT vystymo tendencija keliomis kryptimis. Viena iš jų – rekonstruojami esami pastatai, kita – naujų, uždarų gyvenviečių vystymui perkami sklypai. Prognozuojama, kad artimiausiu metu pajūryje didžiausiu kainų kilimu išsiskirs Šventoji. Jau dabar šiame miestelyje yra parduodami labai aukšto lygio projektai, kuriuos galima lyginti su Turkijos viešbučiais, kai vystytojai siūlo įsigyti ne tik antrą būstą prie jūros, tačiau ir visą poilsio bei laisvalaikio koncepciją su ,,viskas įskaičiuota’’ modeliu. Verta atkreipti dėmesį, kad Šventosios infrastruktūra puikiai pritaikyta tokio lygio projektams. Per artimiausius kelerius metus įvyks dar daugiau pokyčių. 

Jau dabar, atsižvelgiant į pokyčius bei vykdomas konversijas, galima prognozuoti, kad Šventoji per 5 metus taps vienu iš sparčiausiai augančių Lietuvos miestų. Statytojai keičia strateginį modelį ir siūlo kompleksinius sprendimus, orientuotus į visapusišką komfortą: šildomus baseinus su gultais, sūkurines vonias, laisvalaikio erdves, prabangias zonas, pritaikytas poilsiui, sportui ar pramogoms savo privačios gyvenvietės teritorijos viduje.

Į dar visai neseniai nuvertintą pajūrio miestelį, ateina stiprūs NT vystytojai, kurie yra orientuoti į aukštesnio lygio projektus ir didelių gyvenviečių plėtrą. Tokie projektai pareikalauja ne tik didesnių finansinių ir laiko investicijų, bet ir profesionalų komandos, patirties NT rinkoje, garantijų. Džiugina tai, kad pajūrio NT rinka pagaliau įgauna visai kitokį atspalvį. Projektus čia vis dažniau pradeda vystyti ne smulkios įmonės, siūlančios 2-4 kotedžų projektus, bet ir didelės kompanijos, kurios pradeda inovacijas, diegia modernius sprendimus, analizuoja klientų portretą, orientuoti į kokybę ir pridėtines vertes.  

Šventąją vertinu kaip ypač didelį potencialą turinčią lokaciją, kurioje vystytojai gali projektuoti dideles gyvenvietes su uždara infrastruktūra, laisvalaikio erdvėmis, modernia architektūra. Palanga, deja, neturi galimybės plėtoti tokių didelių ir privačių gyvenviečių šalia jūros. Šventosios miestelyje dominuoja miesto poilsio apartamentų pasiūla. Jei norisi uždaros gyvenvietės, infrastruktūros, ramybės, gamtos ir antro būsto palankia kaina – Šventoji yra patraukli lokacija tiek poilsiui su šeima, tiek investicijai. Vienas iš didžiausių Šventosios plėtros planų – 40 mln. investicija į Šventosios jūrų uostą, kuris suteiks daugiau galimybių vietos žvejams, buriavimo sporto atstovams bei prisidės prie vietinio, o ateityje ir tarptautinio turizmo skatinimo.  

Didelis dėmesys skiriamas ir ,,žaliems“ sprendimams. Pavyzdžiui, Šventojoje vystoma namų ir kotedžų gyvenvietė ,,Naujasis pajūris“ taps pirmuoju ,,žaliosios” energijos projektu pajūryje. Projekto strategija yra orientuota taip, kad iki 70 proc. suvartojamos elektros ir šildymo sąnaudų būtų kompensuojama. Projekto viduje numatyta visa infrastruktūra pradedant nuo pėsčiųjų ir dviračių takų iki kiekvieno namo arba kotedžo kiemelio apželdinimo. Šiuo metu vyksta laisvalaikio erdvių projektavimas, kad esami ir busimi gyventojai bei jų vaikai turėtų galimybę mėgautis antrojo būsto privalumais neišeinant iš teritorijos. Pastebime tendenciją, kad sprendimą renkantis būstą Šventojoje lemia tai, kokia planuojamo projekto architektūra, kaip galima optimizuoti išlaikymo sąnaudas, kokios pramogos integruotos, ar yra šildomi baseinai, pirtys, sukūrinės vonios ir pan. Tokios tendencijos parodo, kad jau dabar vyksta dideli pokyčiai, kurie padarys įtaką ir kainų augimui. 

Tendencijos rodo, kad lietuviai gali sau leisti įsigyti prabangos prekę, investuoti į antrąjį būstą pajūryje ir čia kurti tiek namus, tiek leisti atostogas. Progresas ir pokyčiai vyksta visoje rinkoje, tačiau turime pasiruošti, kad Lietuvos pajūris netrukus taps dar labiau išskirtine, patrauklesne ir konkurencingesne rinka.  

About the Author: Andžis Krasovski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *