Namų dekoro sprendimai. Specialistų patarimai, kaip suteikti namams savitumo.

ELEGANT HOME salonų įkūrėja, Gustė Pocevičienė sako, kad dekoravimas tai nuolatinis eksperimentavimas, kuriam reikia tik drąsos ir daug bandymų, bei žinoti kelias taisykles, kurios padės nepasiklysti. 

Svarbiausi dekoravimo žingsniai:

  1. Įvertinti situaciją – kur yra dekoruojama erdvė, kokio dydžio, ar turite išskirtinių architektūrinių vietų, ką norite paryškinti, o ką paslėpti. Ką turite savo erdvėje, kokie baldai ar detalės lieka, kokie parenkami naujai. Reikia įsivertinti kiekvieną atskirą paviršių, kuris galėtų būti dekoruojamas ir jam sukurti užduotį.
  2. Apsispręsti dėl galutinio varianto – ką norime sukurti, kokia nuotaika, koks stilius, ką norime iš transliuoti.
  3. Pasirinkti tinkamas priemones – įvertinti, kokių priemonių reikės pagrindiniam tikslui.
  4. Praktikavimasis – būtina eksperimentuoti, bandyti vis iš naujo ir nesitikėti, kad pirmas ir vienintelis bandymas turėtų būti idealus.

Dekoravimo elementai, kuriuos turėtų žinoti, kiekvienas, norintis geriau susipažinti su dekoravimo subtilybėmis, anot specialistės, yra šie: 

  • Augalai/vazos.
  • Meno kūriniai.
  • Knygos.
  • Dubenys.
  • Skulptūros.
Eichholtz kolekcija

Raštai ir spalvos interjere: kaip sukurti SAVO namų istoriją

“Savo namų istoriją kuriate Jūs patys” – teigia kompanijos RETROFORMA įkūrėja Lina Kalinauskaitė – Forsman, kuri daugiau nei 20 metų atstovaudama pripažintus Europos audinių ir tapetų dizaino namus raštais, spalvomis ir drąsiais deriniais dekoruoja savo klientų namus ir kuria namų istorijas. Ji teigia, kad įsileisdami raštus į savo gyvenamąją erdvę suteikiame papildomą galimybę atsiskleisti savo asmenybei ir savo namams suteikti papildomos meninės vertės bei išskirtinumo.

Kaip pažinti, kokie raštai yra tinkamiausi Jums ar Jūsų klientui?

Su šiuo iššūkiu dažnu atveju susiduria interjero dizaineriai. Kaip išrinkti tinkamus raštus ir spalvas savo klientams. Interjero dizaineris turi gerai pažinoti savo klientą.  Britų dizaino kompanija HARLEQUIN pradėjo domėtis emociniu raštų derinimu ir atliko mokslinius tyrimus, kurių metu buvo išsiaiškinta kaip spalvos veikia žmogaus nuotaiką ir kaip pasirinkti spalvų ir raštų derinimus atlikus nesudėtingus asmenybės testus.

Kaip derinamas raštas prie asmenybės ?

HARLEQUIN besiremdami tyrimais raštus ir spalvas grupuoja pagal žmogaus asmenybę, savijautą, saviraišką, gyvenimo būdą, net gyvenamąją vietą.

  • Rewild – liet. pajauskime laukini šėlsmą
  • Renew – liet. atsinaujinkime
  • Retreat – liet. pasisemkime jėgų, energijos
  • Reflect – liet. susikaupkime ir mąstykime.

REFLECT– tai raštų ir spalvų grupė atspindinti miesto gyvenimą, skirta stiprioms, tikslų siekiančioms asmenybėms. Vyraują aiškūs, struktūriški, linijiniai raštai, geometrija, sodrių spalvų deriniai su juoda ir balta spalvomis. Šiuose deriniuose dažniausiai vyrauja modernūs, laikui nepavaldūs sprendimai papildyti aukso ar sidabro detalėmis. Spalvos juoda, balta, melsva, smėlio, ochros.

RETREAT – raštų kategorija kviečia atgauti jėgas, prisipildyti ir lepinti save vaizdu, spalvomis ir tiesiog mėgautis. Kartu su šiais raštais bei spalvomis atsigręžiame į gamtą, švelnius motyvus, pastelinę spalvų gamą, elegantišką šilumą. Tai tiesiog globojanti ir tausojanti spalvų bei raštų grupė. Tai kas mus ramina ir gaivina. Specialistė pataria nesivaikyti mados vėjų, bet domėtis tendencijomis ir naujienomis ir atsirinkti, kas yra tinkamiausia Jums.

Harlequin RETREAT

RENEW– ši raštų kategorija kviečia atsipalaiduoti, ilsėtis. Kolekcija praturtinta, gamtos tonų spalvomis ir atspalviais. Būtent gamtos elementai, faktūros, spalvos padeda atsipalaiduoti ir kartu džiugina. Spalvų spektras apimantis nuo saules iki vandens. Idealiai tinka vasarnamių ar užmiesčio namų dekoravimui.

REWILD – tai raštų ir spalvų kategorija skirta visoms ryškioms, gyvenimu besimėgaujančioms asmenybėms, kurios trykšta energija, džiaugsmu. Trykštančios spalvos, kviečia save išreikšti, būti drąsiems ir spalvingiems.

Harlequin REWILD

Kurioje interjero dizaino projekto etape reikia pradėti galvoti apie dekoravimo sprendimus, raštą?

Labai dažnu atveju interjero dekoravimas yra paliekamas paskutiniame etape ir klientas likęs vienas t.y. be interjero dizainerio pradeda dekoruotis savo namus savarankiškai arba samdosi interjero dekoravimo specialistą. Specialistė rekomenduoja raštų įsivedimo neskubinti. Tai procesas užimantis laiko, geriau palaukti nei daryti skubotus sprendimus. Svarbu pajausti erdvę, kas tinkamiausia namuose, svarbu išjausti erdvę ir kitus dekoratyvius sprendimus, kuriuos atlikote savo interjero dizaino projekte.

Daugiau apie dekoravimo sprendimus ir rašto pasirinkimą skaitykite čia

Langų dengimo sprendimai.

Langų dengimo sprendimai namų įrengimo procese dažnai nustumiami į paskutinę stadiją kaip mažiausiai įtakos turintys elementai. Tačiau tai itin klaidingas vertinimas. Langai mūsų namuose užima didelę pagrindinių plokštumų dalį, tad ir erdvės vaizdą gali pakeisti kardinaliai. O laiku neapgalvoti valdymo sprendimai, gali apsunkinti ir namų gyventojų kasdienybę. Įmonės „Domus Lumina“ pardavimų vadovė Jurga Šiugždinytė dalinasi langų dengimo tendencijomis  ir akcentais, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį kuriantiems namų erdves šiandien.

Natūralios medžiagos ir gamtos raštai

Medinės žaliuzės namams visuomet suteiks jaukumo ir natūralumo jausmą.  Rinktis šias langų uždangas savo namams reikėtų ne vien pagal spalvą. Svarbu žinoti, kad skiriasi žaliavų rūšys ir įsivertinti, kokia būtų tinkamiausia individualiu atveju. Specialistė dalinasi, kad naujausioje medinių žaliuzių kolekcijoje Timberlux® yra trys skirtingų medienos rūšių kolekcijos:

  • Šarvamedžio mediena.
  • Amerikinė liepa.
  • Bambukas.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad medinės žaliuzės nerekomenduojamos drėgnose patalpose. Tokiuose kambariuose specialistė pataria rinktis ne natūralios medienos, o ją imituojančias žaliuzes. 

Domus Lumina medinės žaliuzės

Žaliuzių montavimo galimybės

Svarbus aspektas renkantis žaliuzių sprendimą langams – įvertinti montavimo galimybes. 

  • Montavimas ant lango rėmo – dažniausiai naudojamas tada, kai langas varstomas, žaliuzėms naudojamos siauresnio pločio lamelės. 
  • Montavimas lango nišoje – naudojamas, kai langai visiškai nesivarsto, o žaliuzės tik pridengia langą arba aklinai jį uždaro. 
  • Montavimas ant lubų ar lubų nišose– toks būdas leidžia darinėti langą, sukėlus žaliuzes virš jo. 

Komfortiškas paprastumas. Roletų sugrįžimas

Renesansą išgyvenantys roletai, arba kitaip – ritininės žaliuzės, grįžta į namų erdves ir stebina ne tik spalvų, bet ir skirtingų audinių pasirinkimo gausa bei funkcionalumu – nuo švelnaus šviesos srauto valdymo iki visiško užtemdymo. Roletai šiandien nebeatrodo taip, kaip jų pirmtakai, kurių vaizdas iškyla galvoje pirmiausiai. Juos renkantis, labai svarbu atkreipti dėmesį į detales. Šiandien yra galimybės rinktis net mechanizmo ir tvirtinimo elementų spalvą, grandinėlės medžiagas ir spalvas bei reguliavimo galimybes. Roletai, kaip ir žaliuzės, gali būti automatizuoti ir lengvai valdomi vienu pultelio mygtuko paspaudimu, per programėlę telefone ar balsu.

Domus Lumina roletai

Universalumas. Plisuotos žaliuzės – net ir sudėtingiausios konfigūracijos langams

Architektūrinės formos šiuo metu kinta, jomis drąsiai eksperimentuojama. Tokiu būdu namuose gali atsirasti ne tik standartiniai tvarkingos formos langai, bet ir kreivalinijiniai sprendiniai, kurių dengimas gali tapti iššūkiu. Plisuotos žaliuzės išsiskiria tuo, kad turi net 12 skirtingų montavimo tipų, todėl dažnai pasirenkamos, siekiant rasti atsakymus nestandartiniams sprendimams. Šis langų dengimo būdas išskirtinis tuo, kad sudėtingų konfigūracijų langai ne tik uždengiami, bet ir pilnai reguliuojami, pasirenkant konkrečiam atvejui tinkamiausią būdą – automatinį arba mechaninį valdymą. 

Domus Lumina plisuotos žaliuzės

Daugiau apie langų dengimo sprendimus ir naujienas galite rasti čia

About the Author: Dovilė Urbonavičiūtė

Blank Page - specialistai namų įrengimo srityje. Mūsų tikslas objektyviai, paprastai ir suprantamai pasidalinti svarbiausiomis žiniomis apie skirtingus namų įrengimo procesus - žinojimas Jūsų namų įsirenginėjimą pavers lengvu ir maloniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *