INTERJERO ir gyvenimo tendencijos 24/25 m.

Neturėti supratimo apie tai kuo skiriasi interjero tendencija nuo interjero mados yra tiesiog neatleistina. Taigi papasakosime apie šiuos skirtumus ir kokių tendencijų ryškėjimo galime tikėtis interjero dizaino pasaulyje artimiausiu metu.

Aptarkime tris (iš šešių) tendencijas, kurios, Blank Page studijos specialistų nuomone, darys įtaką ateities interjerų kūrimui bei mūsų visų gyvenimui.

1. Tendencija. Dirbtinio intelekto ir kataloginių interjerų neigimas.

Dirbtinis intelektas stipriai braunasi į mūsų gyvenimus, o jo kuriami tobuli, „išlaižyti“ vaizdai užvaldo mūsų akis ir „užnorina“ patiems tapti “kataloginio interjero” gyventojais.

Ar ilgam? Jei klaustumėt mūsų, visi ženklai rodo, kad persisotinimas tuoj bus pasiektas ir tobuli vaizdai mus pastūmės į visišką priešingybę – erdves, kurios įkūnija “močiutės namų” jausmą.

AI

2. Tendencija. Biofilinis dizainas.

Žmogus grįžta prie artimesnio santykio su gamta,  kiekvienas tai suprantame skirtingai ir skirtingais būdais tą gamtą savo dienoje paliečiame. Tačiau panašu, jog tai stipriai palies interjerų erdves. Gaila, kad biofilinis dizainas dažniausiai itin primityviai interpretuojamas, kaip erdvių apstatymas augalais (suprask: prisistačiau vazoninių gėlių ir prie šios tendencijos jau galiu dėti „check“ (liet. atlikta)) varnelę.

Iš tikro biofilinis dizainas yra kur kas platesnė sąvoka ir namuose turėtų reikštis įvairiais būdais:

  • Projektuojant pastatus atidžiai planuojamas natūralios šviesos kiekis ir jos patekimas į vidaus erdves.
  • Gyvenamosios vietos, kur matoma vis daugiau gamtos elementų iš vidaus erdvių.
  • Žaliosios sienos ir augalai. Gyvų augalų sienelės.
  • Žalios spalvos apdailos sprendimai.
  • Natūralių medžiagų dominavimas interjere.
  • Natūralios tekstūros ir paviršiai.

Galiausiai,  biofilinis dizainas yra ne tik apie matymą, bet ir patyrimą.

Landscape designer Frances Hale

3. Tendencija. Žmogus atsisuka į save.

Žmogaus savęs paieškos atsispindės ir interjero dizaino kūrime. Ši tendencija padiktuos unikalumo išraišką interjere, tai reiškia, kad žmogus kurdamas namus savarankiškai ar dirbdamas su interjero dizainerius vis labiau sieks interjere atspindėti savo unikalias asmenines savybes, pomėgius, įpročius, per spalvas, formas, mastelį ir netgi funkcijas. Unikalumas atsiskleidžia per apgalvojimą, ko būtent konkrečiam žmogui reikia konkrečioje erdvėje. Pagaliau pasaulis suprato, kad interjere svarbu  ne vien sienos ar daiktai, bet sprendimų visumos kuriami pojūčiai.

Architect Leanne Ford. Photo Erin Kellv.

Daugiau patarimų ir žinių apie namų interjero įrengimą galite rasti čia.

About the Author: Dovilė Urbonavičiūtė

Blank Page - specialistai namų įrengimo srityje. Mūsų tikslas objektyviai, paprastai ir suprantamai pasidalinti svarbiausiomis žiniomis apie skirtingus namų įrengimo procesus - žinojimas Jūsų namų įsirenginėjimą pavers lengvu ir maloniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *