Kokio būsto ieškote?

Pastaruoju metu teko nemažai kalbėti su būsto pirkėjais. Pagrindinė išsinešta mintis – žmonėms labai sunku išsigryninti ir prioretizuoti savo būsto poreikius. Nustebtumėte, kaip dažnai išgirstumėte tai:

Noriu, kad būtų kuo arčiau centro, pigu ir kokybiškai įrengta, ir šiaip būtų gera investicija.

Bet čia toks magiškas trikampis, kur niekada visų komponentų negausi, panašiai, kaip neįmanoma atlikti projektą pigiai, greitai ir kokybiškai. Rizika ir problema slypi tame, kad neišsigryninus poreikių, jums pasirinkti bus labai sunku, o pardavėjams bus lengva jums įsiūlyti tai, ko jums nereikia. Pavyzdžiui, nemažai projektų Pilaitėje įvardija gerą susisiekimą su centru (juk gali nueiti į stotelę), bet iš tikrųjų geras susisiekimas su centru yra tik .. centre. Neretai svarbiausi – pačių pirkėjų gyvenimo būdas ir poreikiai – o į pirmą planą nueina buto likvidumas, ar kiti kriterijai. Spekuliuočiau, kad į būstą žiūrimą kaip į pagrindinę, vienkartinę gyvenimo investiciją, ir norima įtikti visiems gyvenimo atvejams. Nors jaunesnioji karta po truputį supranta, kad būstą pirkti reikia savo dabartiniams poreikiams, o keisti po 5 metų – ne problema.

Situacija tokia, kad pirkėjai į rinką žiūri gana plačiai, o bene vienintelis griežtas kriterijus – biudžeto viršutinis rėžis, ir tai primestas išorinių veiksnių (banko). Jeigu būtų skiriama laiko pasikalbėjimu su šeimos nariais, poreikių išgryninimų, turėtime turėti gera paveikslą, ko ieškote, pvz.:

Biudžetas yra 2000 – 3000 eur/m2, ieškome 3 kambarių, 60 – 70 m/2 buto. Norime, kad iki centro nueitume per max 15 minučių. Daug sportuojame, mėgstame pabėgioti Vingio parke, tad norime, kad jį pasiektume per  15min. Aukštas, Orientacija – nesvarbu. Domina tik nauja statyba, nes norime komforto elementų – šildymo rekuperatoriaus, lifto.

Kadangi svarbiausias elementas – jūsų svajonių būsto vieta, nusprendžiau atlikti tokį minčių eksperimentą:  iš vystytojų puslapių surankiojau akcentuojamus projektų privalumus, raktinius žodžius, taip pat pridėjau keletą pirmų šovusių žodžių iš draugų, paminėjus rajoną. Tuomet sugrupavau raktinius žodžius pagal rajonus.

Žinoma, čia labai abstraktu, asmeniška, individualu – nesitikiu, kad į šitą pratimą žiūrėsit labai rimtai. Bet noriu paprovokuoti, kad susimąstytumėt: koks jūsų ryšys su kiekvienu rajonu? O ką Jūs jaučiate apie kiekvieną rajoną? Kaip jaučiatės ten būdami? Ar įsivaizduojate save ten gyvenant?

Naujamiestis (dalis link stoties)

Vidutinis biudžetas, hipsteris, Chemex, coworking, loftai, aktyvus, miestas, individualistas, viengungis, galerijos, koncertų ir vakarėlių erdvės, be mašinos, aukštos lubos, likvidu,  vegan, Vingio Parkas, didesnė oro tarša, pramoninis rajonas, didesnis nusikalstamumas, esu turtingas bet ne filthy rich, kur čia gera investicija.

Naujamiestis (dalis link Gedimino pr.)

“Stebuklai”, Lukiškių aikštė, Vingio parkas, miesto centro panorama, miesto ritmas, verslo centrai, gera paslaugų infrastruktūra, koncertų salė, Tauro Kalnas, kavinės ir restoranai, saugu, didesnis oro užterštumas, vakaras miesto centre

Pilaitė

Mažas biudžetas, kamščiai (virš valandos), maudynės Gilužio ežere, aktyvus poilsis, sėslus gyvenimo būdas, gamta, dviračiai, privatu, kotedžai,  nuosavas kiemelis, vazonai terasoj, mažaaukštė statyba, šeima, bendruomenė, saugumas, vaikai, lauko treniruokliai, uždara gyvenvietė, noriu namo – bet nenoriu prižiūrėt vejos, dirbsiu iš namų

Senamiestis

Neribotas biudžetas, romantika, Vilniaus istorija, prestižas, prabanga, pasivaikčiojimai gatvelėmis, aukštos lubos, židinys, unikalu, didelis oro užterštumas, klykaujantis Erasmus studentai, turistai, Stiklių restoranas, parkavimasis 20 min, paspirtukas, šiltas vanduo pradės bėgt už 5 min, židinys, kaimynai – besikeičiantys nuomininkai

Antakalnis

Vidutinis biudžetas, pensininkai, nulėkt prie Balžio ežero, žaluma, Neries krantinė, Panorama, dviračių takai, mėgstu pabėgioti, Gedimino kalnas, netoli centro, šalia parduotuvių, tvaru, kokybė, aplinka, mažas projektų pasirinkimas, brūžinantys troleibusai

Šnipiškių giluma

Vidutinis biudzetas, „Ozo“ prekybos centras, Siemens Arena, krepšinis, draugiška bendruomenė, jaunimas, naujas kvartalas, uždara gyvenvietė, Senvagės slėnis, dviračių ir pėsčiųjų takai, arti judrios Geležinkelio g., artumas iki centro

Žvėrynas

Didelis biudžetas, ramybė, sėslus gyvenimo būdas, arti centro, inteligentai, Neries krantinė, dviračiai, mėgstu gaminti maistą namie, klasikinis eksterjeras, erdvios terasos, paveldas, senasis Vilnius, nostalgija, labai saugi kaiminystė (ambasados), vyresni kaimynai, prestižas, erdvu.

Markučiai

Vidutinis biudzetas, upė, šeima, netoli Centro, pramoninis rajonas,  Belmontas

Lazdynėliai

Mažas biudžetas, ramybė, miškas, pasivaikščiojimoi takai, šalia Neris, mažaaukštė statyba, gamta, grynas pušyno oras, alternatyva Pilaitei, vakarinis aplinkkelis, pušyno oras, paukščių čiulbesys, gamta,  lėtesnis gyvenimo tempas, sėslus gyvenimo būdas

Pašilaičiai

Labai mažas biudžetas, pigus parkingas, žalioji zona, erdvė, sėslus gyvenimo būdas, didelis atstumas iki centro, energetinis efektyvumas, dažnai važinėjų į Ukmergės pusę, Perkūnkiemis.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *