Reklamos tendencijos

Pastaruoju metu marketingo biudžetas iš didžiųjų vystytojų keliasi iš tradicininės medios (TV, laikraščiai) į internetą, kaip reikalauja dabartinė 25 – 35 -ečių karta. Beje, apie tai ir kitas milenial tendencijas kalbama Tomo Grižo naujausiame išsamiame vaizdo įraše su Domu Dargiu.

Šįkart apžvelgsime reklamų tendencijas FB social tinkle ir kam efektyviausiai, išradingiausiai pavyksta išnaudoti šią platformą. Reklamos tema man asmeniškai įdomi, nes pats paskutiniuosius 6-erius praleidau kurdamas FB reklamų produktus ([1], [2], [3]). Pradėkime!

Facebook Karuselės formatas

Viena didžiausių tendencijų, kurias pastebiu – išnaudojamas karuselės (angl. Carousel formatas). Priminsiu, kad tai formatas skirtas išmaniajam telefonui, kai slenkant (angl swipe) pirštu kairėn ar dešinėn rodoma skirtinga nuotrauka su tekstu.

Karuselė NT kontekste tinka – butai projekte gana unikalūs, skirtingi, tad peržiūrėti info apie kiekvieną konkretų butą (ypač akcijinį) visai naudinga. Tokiu būdu pardavimo lead’ai turi daug šansų konvertuotis. Tiesa, geriausai tai veiktų, jei prieš tai vartotoją būtų pasiekus plati brando reklaminė kampanija (pvz. papasakojus istoriją su video) ir retargetinti. Paminėtinas įdomus pritaikomas atvejis, kai karuselės formatas naudojamas perteikti projekto privalumams.

Reklama karuselės formate

Išradingiausiai karuselę visgi išnaudoja projekto Paupys reklama: paveiksiukas sukarpytas į dalis ir tarsi tęsiama istorija. Žinoma, ši idėja nėra labai nauja, bet Lietuvoje mačiau pirmą kartą.

Kačių nuotraukos

Net keletą atvejų teko matyti, kur reklamoje figuruoja katė. Man atrodo, kad tai suteikia žaismingumo (ypač Korių atveju), tikrumo, ir sukuria tikrų namų įspūdį. Juk kas daugiau laiko praleidžia namuose nei jūsų katė?

Korių katė
Hanner Katė jau įsikūrisi dar nepastatytame Paparčių Namai projekte

Video

Pastarųjų kelių metų reklamos hotness yra video – tai puikus, įtraukiantis būdas papasakoti istoriją. Kol kas tą supranta tik “Eika”, ir jų marketingo strategija gana stipriai sukasi apie istorijos pasakojimą per video. Ir manau, jiem manau pavyko sukurti gerą emociją. Kodėl video formatas nepopuliarus tarp kitų vystytojų? Mano versija tokia – tai daugiausiai kainuojantis formatas.

“Eika” pasakoja Baltas Lapas” istoriją pasinaudoję video

Produkto įterpimas

Tai toks turinys, kuriame reklamos galite net ir nepastebėti, nes subtiliai užsimenama apie vystytoją, rajoną. Tokius straipsnius net ir skaityti visai įdomu, nes dažnai būna įvilkta ir kažkiek naudingos informacijos. Bet jie formuoja mūsų nuomonę. Keli pavyzdžiai:

  • Straipsnis “Ar pirkti būstą su daline apdaila“. Straipsnyje pateikta nemažai naudingų įžvalgų, bet taip pat pasinaudota proga pareklamuoti Rewo projektus: “..Šiuo metu Pilaitėje plėtojamame projekte įrengėme butus su pilna daline apdaila, į kuriuos atvykę apsidairyti rasite aeroterminiu būdu apšildomus namus su veikiančiu šilumos siurbliu..”. Kai įtraukiamas specialistų komentaras, papildomai sustiprinamas Rewo brando įspūdis, kad komandoje dirba profesionalai.
  • Straipsnis “Upės trauka – perkantys butus sostinėje žvalgosi į Neries krantinę“, kuriame reklamuojamas YIT projektas. Šiuo konkrečiu atveju reklama neužslėpta, bet esu matęs ir slaptesnių – prieš kurį laiką buvo intensyviai reklamuojamas Kalnėnų kvartalas, dar porą metų prieš tai buvo bandoma išpopuliarinti mažų namų (<55m) konceptą. Bet dažnai tokiais atvejais kalbama apie vieną ar kelis projektus atitikančius reklamuojamą konceptą. Tai šiek tiek primena atvejį su deimantų reklamine kompanija: iš tikrųjų jų kasyba yra beveik monopolis, tad nebūtina reklamuoti tam tikro brando, bet užtenka sukurti deimanto kaip didelės vertybės įvaizdį – ir tai puikiai pavyko.

Testavimas

Kaip dirbusiam prie reklamos delivery produktų, tai, kad neeksperimentuojama su įvariu tekstu, nuotraukom, nuliūdino. Facebook, Google reklamų delivery sistemos yra labai gudrios, tad optimalus dalykas yra sukurti kuo daugiau reklamos kombinacijų ir leisti sistemai pačiai optimizuotis. Jeigu manote, kad žinote kuris nuotraukos ar teksto variantas publikai patiks – nuliūdinsiu, kad greičiausiai nežinote. Palikite tai mašinoms 🙂

“Miško Ardų” eksperimentas su footer tekstu ir paveikslėliais

Istorijos pasakojimas

Vis svarbiau tampa pasakoti vieningą, harmoningą brando istoriją. Darnų marketingą visais kanalais (“omnichannel”) gerai išnaudoja “Eikos” komanda, apie tai pasakojama prieš tai minėtame reportaže.

Kita vertus, yra pavienių atvejų, kai net vizualinės medžiagos pagalba bandoma surasti tiksline auditoriją. Pvz. “Lagom Lofts” svetainėje galima rasti Chemex. Kas dar gali būti hipsteriškiau už drip coffee aparatą? Akivaizdžiai projektu taikoma į hipsterių segmentą.

Lagom Lofts kviečia hipsterius

Kitas pavyzdys – Namų Pynių pasakojama apie duonos kvapą. Galima sakyti, kad trūkumas (mano nuomone, kuri gali nesutapti su jūsų, pašaliniai kvapai yra trūkumas) paverčiamas privalumu, ir tai net akcentuojama marketinginėje medžiagoje.

Išvados

Nors augant pasiūlai tarp vystytojų konkurencija dėl pirkėjų dėmesio didelė, mano manymu vystytojai neišnaudoja viso social media reklamos galimybių ir potencialo: sužaisti ant video trendo, išnaudoti galimybę daryti kuo daugiau eksperimentų.

Pabaigai: mano asmeninis nugalėtojas ir pralaimėtojas (palieku atspėti) tarp matytų reklamų

Raugyklos 3, Lauko Reklama
Antakalnio Gintars, Google Reklama

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *