NT idėja 2020-iems

Kiekvienam naujo būsto pirkėjui į dalinę apdailą įskaičiuotas ant sienos priklijuotas $120,000 vertės bananas dovanų!*

Žinoma, tai juokelis, bet tuo pačiu ši per visą pasaulį nuskambėjusi istorija yra puikus Nerijaus Mačiulio naudotas pavzdys iliustruoti minčiai, kad šiuo metu pasaulyje yra per daug laisvai prieinamų pinigų, kurie gali formuoti turto (NT, meno kūrinių, vienaragių) burbulus.

Artėjant metų pabaigai norėjau surašyti kitas labiausiai įstrigusias mintis iš NT rinkos ekspertų. Ar sutinkate su šiomis mintimis?

Krizę iššauktų pakilusi palūkanų norma. – N. Mačiulis, „Swedbank“

Šiuo metu rinkoje nusistovėjęs tikėjimas, kad neigiamos palūkanų normos yra normalu, nes susidarę struktūriniai pokyčiai. Pasaulyje galėtume rasti pavyzdžių, kad šalys ilga laiką gyvena defliacijos pinklėse (pvz. Japonija), tad yra šansų ir Europai patekti į šią situaciją (“Japonziacija”), iš kurios išbristi – beveik neįmanoma. Esant mažiems lūkesčiams dėl palūkanų augimo, toliau pūsis turto kainos, kol neįvyks šokas – baigsis mažų palūkanų era. Bet kaip, kada tai galėtų įvykti – neįmanoma pasakyti.

Didės kokybiško, standartizuoto būsto paklausa. – Ž. Galeckas, „Untu“

Būsto pirkėjų gyvenimo būdas ir įpročiai keičiasi – perkant vis labiau atsižvelgia į specifinius dabartinius būsto poreikius – darbo vietą, šeimos situaciją, perkama tik kelių metų horizontui. Esant tokiai situacijai, vis daugiau jaunų žmonių pasirinks nuomą. Būstas, kaip ir mašina, taps labiau našta ir commodity, o ne vertybė, būsto pakeitimas dėl technologijų – nebevarginanti patirtis. Noras taupyti laiką ir dėl to paaukoti personalizaciją (pasirinkti rankenų spalvą) didės. Šiame kontekste iškils didelį kapitalą turinčios organizacijos, kurie valdys turtą profesionaliai, tad jų tikslas – kuo paprastesnė būsto priežiūra. Didės modulinų namų paklausa, legendinio „Toyota Prius“ atitikmenys NT bus rinkos nugalėtojai.

Būstas mažėja dėl to, kad technologiniai šuoliai leidžia patogiau suplanuoti erdves. – J. Belanoška, „Inreal“

Rinkoje gaji nuomonė, kad būstas mažėja dėl to, kad plėtotojai galėtų pasiūlyti įparkemesnį būstą – mažesne absoliutine kaina, kuria riboja saugaus skolinimosi taisyklės. Pirkėjai perka tokį būstą, nes yra tokia pasiūla.

Tačiau galbūt keičiasi ir pirkėjų požiūris? Projektavimo sprendimai (jungiama svetainė – virtuvė, jungiama vonia – tualetas, mažesni koridoriai), baldiniai sprendimai (multifunkciniai baldai), dalijimosi ekonomika (mažėja poreikis turėti savo dviratį, paspirtuką, net mašiną), gyvenimo būdas (daugiau dirbama, namai tampa permiegojimo vieta, ieškoma patirčių, pramogų už namų ribų, keliaujama) – šie faktoriai prisideda prie to, kad galima įsirengti funkcionaliau net mažesnėje erdvėje.

Didėja neparduoto ir visų butų sandėlio santykis (naujos statybos) prestižiniame segmente. – J. Belanoška, „Inreal“ 

Pastarųjų ~5 metų tendencija – smarkiai padidėjo prestižinio būsto pasiūla (nuo 10% iki 30%) bendrame sandėlyje, tačiau pardavimai šiame segmentai proporcingai mažesni nei vidutiname ir ekononiame segmente. Nepaisant sparčiai augančių atlyginimų, šio segmento pirkėjų ratas nėra itin didelis, tai galėtų sudaryti prielaidas pirkėjams užsiimti geresnę derybinę poziciją.

(Visoje rinkoje) Parduodama daugiau prabangių butų. – R. Reginis, „Oberhaus“ 

Oberhaus duomenimis, didėja prestižinių butų pardavimų santykis visų RĮ registruotų sandorių kontekste. Daugiau nei pusė sostinėje parduotų brangiausių butų – naujos statybos projektuose. Oberhaus taip pat atkreipia dėmesį, kad tai susiję su padidėjusia pasiūla pirminėje rinkoje.

Populiarės kotedžų, privačių namų segmentas. – A. Antanavičius, „Realdata“

Renkantis būstą, renkamasi tarp plėtotojų statomo buto, kotedžo, ar tiesiog nuosavo namo statybos. Realybėje atsimušama į finasavimo galimybes, dėl to butas – realiausia ir populiariausia alternatyva. Jeigu absolitinė buto kaina vis didėtų, taptų vis racionaliau ieškoti altenatyvų, pvz. savo namo statyba įsigytame sklype savo pajėgomis – ypač toms šeimoms, kurie vertina erdvę ir nėra svarbu būti arti miesto centro.

Būsto paieška ir pirkimas vyks online. – V. Visockas, „CityNow“

CityNow – yra patogus naudotis naujos statybos būsto paieškos įrankis.

Būsto paieškos įpročiai keisis – būsto pirkėjai įpras gauti informaciją apie naujus projektus internete, informacija bus lengvai prieinama ir struktūrizuota, tad sumažės poreikis tiek naudotis brokerių paslaugomis. Ištobulintos AI technologijos leis geriau pažinti jo poreikius, ir pasiūlyti labiausiai jo poreikius atitinkantį būstą. Iš to išloš ir NT plėtotojai – jų pirkėjai ateis visiškai informuoti ir motyvuoti, išsamiai susipažinę su projektu, žinantys, kodėl susidomėjo konkrečiu projektu. Pagrindinis jų tikslas bendradarbiaujant su pardavėjais – žmogiška pagalba pasirašant pirkimo sutartį. Tačiau ir šis procesas keisis – sutartis bus galima pasirašyti paprasčiau, greičiau, ir nuotoliniu būdu. Notarinės bus pagaliau pasirašinėjamos el. parašu, baigsis nesamonės spausdinti ir pasirašinėti 100 puslapių, paskui rasti gramatinę klaidą ir vėl perspausdinti ir persirašinėti.

Plačiau apie visa tai – kelių straipsnių cikle, skirtame apie ateities CityNow planus. O kokia tavo idėja 2020-iems?

* Šioje apžvalgoje perteikiau savo interpretaciją iš NT ekspertų komunikacijos viešojoje erdvėje, pateikiant esmę. Siekiant suprasti išsamiau, kviečiu diskutuoti tiesiogiai su idėjų autoriaus.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *