NT rinkos prognozės

Didžiųjų Lietuvos plėtotojų atstovai aptarė NT rinkos aktualijas: pardavimų skaičius karantino metu, rinkos situaciją, artimesnius ir tolimesnius planus. Pokalbyje dalyvavo Arvydas Avulis (Hanner vadovas), Mindaugas Vanagas, (CITUS įkūrėjas ir akcininkas), Martynas Žibūda (Eika plėtros vadovas) ir Dalia Andrulionienė (Omberg vykdančioji direktorė).

  • NT plėtotojai vertina rinkos situaciją pozityviai – geriau nei tikėtasi
  • Statybų kaštai nebeauga
  • Aktyviausi ekonominės klasės būsto pardavimai
  • Sumažėjo būsto investicijai paklausa
  • Ilgalaikių pandemijos padarinių NT rinkai neįžvelgiama

Rezultatus karantino metu vertina teigiamai

Visi kalbintieji NT rinką ir sandorių skaičių po karantino įvedimo vertino teigiamai, kai kuriais atvejais – net geriau nei tikėtasi tokioje situacijoje.

Omberg atstovė D. Andrulionienė kaip pagrindinę pirkėjų klasę išskyrė žmones, kurie sprendimą pirkti būstą buvo priėmę iš anksčiau. Visgi pastebimai mažiau sandorių sudaroma investicijai. Pirmosiomis karantino savaitėmis pašnekovė jautė pirkėjų lūkuriavimo nuotaikas, nes viešojoje erdvėje pasigirdo nemažai rinkos ekspertų komentarų, prognozuojančių būsto kainų kritimą. Kaip teigiamą pokytį ji įvardijo pastarųjų kelių savaičių bankų lankstesnį požiūrį į būsto paskolų finansavimą.

Hanner valdybos pirmininkas A. Avulis yra optimistiškas dėl su Korona virusu susiklosčiusios situacijos: “Tai yra tam tikro laikotarpio sunkmetis. Bet kiekvieną savaitę suvaržymų vis mažėja, dėl to jaučiamos ir geresnės nuotaikos rinkoje”.

A. Avulis įvertino dabartinę situaciją: “Dabar esame laukimo režime: tiek plėtotojai, tiek būsto pirkėjai laukia. Visai kitokia situacija buvo prieš pusę metų, kai rinka buvo net per aktyvi ir reikėjo ieškoti būdų, kaip ją vėsinti – nespėjome rinkai pasiūlyti pakankamai būsto, surasti tinamų plėtojimui sklypų”.

Citus įkūrėjas M. Vanagas taip pat pripažino, kad pardavimai krito į neregėtas žemumas, bet mano, kad kitaip ir negalėjo būti ir situaciją būsto rinkoje palygino su transporto kamsčiais: karantino metu kamsčių nebuvo, bet tai nereiškia, kad kamsčiai visai išnyks. Kaip teigiamą pokytį plėtotojų atstovas įvardija tai, kad kovo mėnesio viduryje sustabdytą NT projektų reklamą, plėtotojai gegužės mėnesį pratęsė.

Platformoje CityNow galite susipažinti su daugiau nei 200 naujų NT projektų

Citus vadovas perspėjo vienareikšminti nevertinti pirmųjų vasaros mėnesių duomenų, nes įžvelgia galimybę, kad ne visi plėtotojai sąžiningai žymėjo atšaukiamas rezervacijas irm kad kovo bei balandžio mėnesiais fiksuotas balansas gali pasislinkti į tolimesnius mėnesius.

M. Žibūda situaciją trumpai įvertino taip – atsigaunančios rinkos pojūtis. Martynas situaciją išaiškino per atšaukiamų rezervacijų rodiklio prizmę, t.y. kiek žodžinių ar sutarčių be finansinio įsipareigojimo buvo nutraukta: “įprastai yra nutraukiama nuo 5% iki 7% būsto rezervacijų. Pirmosiomis karantino savaitėmis buvome pasiekę 100% rodiklį, o dabar jis vėl grįžta link 20%”

Plėtotojai esamų planų nekeičia

Visi kalbinti didieji plėtotojai patvirtino, kad pradėtus NT projektus su įsipareigojimais būsimiems pirkėjams tęs, o tolimesni plėtros planai susidėlios rudenį, paaiškėjus būsto pirkėjų lūkesčiams ir paklausos bei pasiūlos balansui.

Omberg sprendimą dėl tolimesnių plėtros planų priims sekdama rinkos situaciją, rezervacijas ir susidomėjusių klientų skaičių. “Bajorų Lajų projekte sprendimą tęsti projektą priėmemė iškart, nes didžioji dalis butų yra rezervuota, kituose projektuose – kur įsipareigojimas prieš klientus terminuose vėlesnis – sprendimą priimisime iki rugsėjo mėnesio”. Omberg atstovė svarsto, kad plėtotojai galėjo iš naujo apsvarstyti savo planus tuose projektuose, kur statybų baigtumas neviršijo 30%.

No alt text provided for this image

A. Avulis taip pat neketina stabdyti pradėtų projektų “Iš 800 šiuo metu statomų butų esame jau susitarę dėl 600 pardavimo – laikysimės įsipareigojimų savo klientams “.

Prakalbus apie kainų korekciją, A. Avulis akcentavimo savo kompanijos ilgalaikę politiką: “Siūlome begalinį lankstumą klientui – sudominti, padėti, bet neperžiūrime kainodaros, nes manome, kad tai yra laikinai sunkumai”. A. Avulis pakomentavo, kad pirkėjai, susipažinę su Rent2Buy programa (galimybe kelis metus nuomotis kaupiant sumokėtas lėšas į užstatą ir vėliau įsigyti), vertina jos patrauklumą.

Eikos atstovas: “Esame situacijoje, kai beveik visus plėtojamus projektus esame pabaigę. Šiuo metu buvome numatę pradėti 5 projektus, bet esant pasaulinio lygio įvykiams, nusprendėme atidėti planus 3 mėnesiams. Viename Pilaitės projekte (Mažvydo 2) išliejome pamatus, bet nusprendėme pristabdyti statybas”.

Eikos projektas pilaitėje sustabdytas

Eika laikinai pristabdė ekonominės klasės projektą Pilaitėje “Mažvydo 2“.

Eikos atstovas dėl kainų situacijos pakomentavo taip: “Apie 60% apklaustųjų vis dar ketina įsigyti bustą, bet delsia ir laukia situacijos aiškumo. Manome, kad ne kaina yra šiuo metu pagrindinis veiksnys, tad nusprendėme pasiūlyti saugumo garantijas – galimybę nutraukti rezervacinę sutartį be nuobaudų ir padengti paskolą būsto pirkėjui netekus darbo ”

Eikos saugumo garantijos

Citus atstovas teigia, kad dauguma projektų rezervacijos pradedamos labai ankstyvoje stadijoje – iš prradžių pasirašomos rezervacinės sutartys, kurios vėliau virsta preliminariomis, paskui – notarinėmis. Klientų įsipareigojimas suteikia saugumo patiems plėtotojams.

Statybų kaštai nebeauga

Diskusijos dalyviai teigiamą pokytį Korona krizės metu įžvelgia labiau subalansuotą statybos kaštų augimą, kurių augimo tempai per pastaruosius keleris metus buvo pasiekę aukštumas.

A.Avulis pakomentavo, kad nuogąstavimai dėl darbo jėgos trūkumo nepasiteisino: “Pasidarė lengviau statyti – atsirado daugiau norinčių dirbti. Derybos su rangovais pagaliau vėl tapo dvišališkos, o ne diktuojamos vienos šalies – rangovų”.

Citus atstovas nemato statybų kainų mažėjimo perspektyvos, bet jau pastebi didėjantį rangovų lankstumą ir prisitaikymą.

Būstas investicijai – nebeaktualu

No alt text provided for this image

Omberg atstovė mano, kad būsto investicijai sandorių bus perkama mažiau. Situacijai įvertinti ji pasirėmė nuomos rinkais skaičiais: “Šiuo metu butų nuomai pasiūloje yra 20% mažiau negu pernai. Didelė dalis trumpalaike nuoma užsiėmusių perėjo į ilgalaikę nuomą. Be to, trumpalaikės nuomos užimtumas lyginant su pernai metais sumažėjo nuo 58% iki 37%, kas sudaro prielaidas tolimesnei migracijai į ilgalaikę ir jų kainų kritimui”. Kaip kitus būsto investicijai trukdančius faktorius įvardina tai, kad dalis klientų gyvena užsienyje ir negali sudaryti galutinio notarinio sandorio, o bankai sugriežtino skolinimosi sąlygas antram ir trečiam būstui.

Eikos atstovas mano, kad investicinių būsto paklausą daugiausiai lemia visgi ne paklausa pačiam būstui, bet pinigų perteklius ir maža grąža iš aktyvų – lig šiol būsto investicja buvo viena iš nedaugelio investicinių priemonių, kuri suteikdavo iki 5% metinę grąžą. Avulis paišo panašų investuotojo portertą: “Privačiose saskaitose yra 15 mlrd eur, kuriuos reikia kažkur investuoti. Pastarąsias savaites gavome padidėjusį skaičių naujo tipo skambučių – ar turite nuolaidėlę. Mūsų vertinimu – tai investuotojai, ieškantis gerų dealų”. Tuomet buvo pacituotas Buffetas: “Pirkti reikia per krizę (aut. past. tikriausiai lietuviškas vertinys iš Fearful when others are greedy and greedy when others are fearful)”.

M. Žibūda patvirtino, kad būsto pirkėjų investicijai buvo iki 30%, bet šiuo metu tokių pirkėjų skaičius yra smarkiai kritęs, o daug didesnį sandorių kiekį sudaro ekonominės klasės būsto pirkėjai, kuriem būstas yra ne investicija, bet poreikis. Tokios klasės pirkėjų pasiskolinimo galimybės buvo ženkliai sumažėjusios, bet Eikos atstovai pastarosiomis savaitėmis aktyviai dirbo su kredito unijomis ir bankais, siekiant padidinti finansavimo lankstumą.

No alt text provided for this image

M. Vanagas sumažėjusį investuotojų antplūdį vertina kaip sveikintiną rinkos tvarumo reiškinį “Mūsu projektai skirti šeimai, tad mažesnė pirkėjų dalis yra investuotojai (iki 20%). Bet galime pasidžiaugti, kad liko mažiau spekuliantų – perkančių, įsirengiančių ir parduodančių brangiau”

Ateities prognozės

Diskusijos dalyviai buvo atsargūs vertindami ilgalaikes NT rinkos ir gyvenimo būdo pokyčių perspektyvas.

Omberg iš savo klientų rato poreikio statyti projektus už miesto ribų nejaučia: “Mūsų klientas – jauna šeima, kurių biudžetas iki €80.000, tipiškai pirmo būsto pirkėjai. Jiems – itin svarbu aplinkinė infrastruktūra”.

A. Avulis mano, kad rinkos yra linkusios emociškai reaguoti ir poveikis trumpalaikis: “Po metu su šypsena atsiminsime visas ekspertų prognozes. Ilgalaikė tendencija išliks – žmonės kuo toliau, tuo labiau norės gyventi arčiau centro”

M. Vanagas mano, kad suaktyvės antrojo (atostogų) būsto rinka: “Sunkiau išvykti į užsienį, o atsotogaut kažkur norėsis. Pasireikš atostogų būsto trūkumas ir matysime šios rinkos suaktyvėjimą. Net jei ateityje dirbsime nuotoliniu būdu, visgi žmogaus gyvenimas neapsiriboja darbu – žmonėms aktualu ir laisvalaikis, mokyklos, kiti aspektai. Ilgalaikė darbo nuotoliniu būdu tendencija palies daugiau biurų rinką. Poveikis gyvenamajai rinkai – padidės pirkėjų reiklumas, išrankumas, norėsis daugiau žalių erdvių”

Eikos atstovas prognozėmis neužsiėmė, bet užsiminė, kad šiuo metu intensyviai dirba su trimis slaptomis inovacijomis. Šiuo paslaptingu teaseriu ir užsibaigė diskusija.

Naujienų apžvalgą parengė CityNow.ORG projekto komanda. CityNow – NT Vilniaus projektų žemėlapis.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *