Kas laukia NT sutelktinio finansavimo platformų?

Martynas StankevičiusRöntgen CEO, pastebi ilgalaikę alternatyvaus finansavimo augimo tendenciją. Tiesa, jis vis dar sudaro mažą dalį visame projektų finansavimo kontekste. Plėtotojų atstovai, pvz. Domas Dargis taip pat viešai užsiminė, kad jų prioritetas yra turėti didesnį ir lankstesnį finansavimo priemonių arsenalą. Tiesa, finansavimo paklausą trumpuoju laikotarpiu apmažins tai, kad kurie naujų projektų startai atidėti.

Platformoje investuojančių skaičiui ir apyvartoms korona turėjo daug mažesnį poveikį Lietuvoje negu užsienyje. Martynas daro prielaidą, kad Lietuvoje turime daugiausiai vietinių investuotojų bei tvaresnę plėtrą užtikrinančią LB reguliacinę bazę.

Reaguojant į neapibrėžtumą dėl COVID19, dauguma platformų sugriežtino paskolos sąlygas (pvz. reikalauja didesnio užstatomo turto vertės), atrankos algoritmus, taip pat pagerintos sąlygos investuotojams: lankstumas (Röntgen minimali investicija sumažėjo nuo €1000 iki €100), kai kuriais atvejais padidina palūkanų norma.

Nors turime tik du bankus, o platformos turi skirtingas strategijas ir nišas, visgi ar reikia Lietuvoje tiek daug alternatyvaus finansavimo būdų?

O kol kas aišku tai, kad dėl konkurencijos išloš investuotojai.

Apžvalgą parengta remdamasis 1) Martyno pranešimu investutojų konferencijai 2) Martyno interviu NEWSEC in Baltics Baltic svečių kanale bei PROFITUS bendruomenės narių live transliacija

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *