Lapkričio mėnesį susitarta dėl 530 butų pardavimų

Lapkritis vis dar buvo aktyvus susitarta dėl 530 naujos statybos butų pardavimo sandorių

Butų pardavimai Vilniuje itin sparčiai augo nuo vasaros vidurio ir spalio mėnesį pasiekė savo piką. Po šio rekordo, matant, jog antroji viruso banga tikrai bus didesnė nei pirmoji, visuomenei suprantant, kad vėl bus įvestas karantinas – iškilo klausimas ar NT rinka nesustos, kaip įvyko šių metų pavasarį. Panašu, kad rinkos dalyviai šiuos iššūkius pasitiko su daug mažesne baime, geriau prisitaikę prie naujų sąlygų, o vis dar vedini noro atsinaujinti, įsigyti erdvesnį arba savo pirmąjį būstą pirkėjai – planų toliau nusprendė nenukelti.

Remiantis „CityNow“ renkamais rinkos duomenimis, lapkričio mėnesį susitarta dėl 530 butų pardavimo. „Tai maždaug penktadaliu prastesnis rezultatas palyginus su itin aktyviu spaliu, bet neblogas turint omenyje neapibrėžtumo kontekstą: įvestas ir vėliau pratęstas karantinas, Lietuvai tenka vienas didesnių kasdienių susirgimų skaičių 100,000 gyventojų. Visgi prieš savaitę Lietuvos banko organizuotos metinės NT konferencijos dalyviai įvardijo daugiausiai raminančių signalų: gyventojų santaupos nuolat didėja, paskolų srautas nemažėja, didėja gyventojų skaičius Vilniuje, mūsų miestas patrauklus užsieniečiams (pvz. baltarusių IT įmonėms)“, – komentuoja Vilius Visockas, produkto sekančio pirminę NT rinką, įkūrėjas. 

Jau tapo įprasta, kad daugiausiai susitarimų įsigyti naują būstą fiksuojama Pilaitės, Šnipiškių, Naujamiesčio, Šeškinės ir Antakalnio rajonuose.

Visgi V. Visockas pastebi, kad netrukus galime išvysti ir naujų lyderių. „Sprendžiant iš projektų populiarumo metrikų mūsų naujo būsto paieškos platformoje, prognozuojame, kad į šį penketuką netrukus įsilies ir Markučiai. Šiame rajone rinkai neseniai buvo pasiūlyti du nauji didelio masto projektai. Čia esantys butai tapo alternatyva norintiems įsigyti būstą netoli centro, bet turintiems mažesnį biudžetą. Akivaizdu, kad vykdoma Paupio konversija davė postūmį ir gretimai teritorijai“, – naujienomis dalinosi V. Visockas.

Kalbinti NT plėtotojų atstovai patvirtino rinkos aktyvumą. Jurgita Kveselaitė, „Homa“ vykdomoji direktorė teigė, jog ženklaus kritimo nėra ir sulaukiama netgi daugiau klientų, ieškančių sau tinkamo būsto. „Lietuvoje paskelbus antrąjį karantiną kol kas nematome jokio klientų srauto mažėjimo. Pirmomis lapkričio savaitėmis mūsų įmonės specialistai turėjo dvigubai daugiau susitikimų su būstu besidominčiais klientais, nei tuo pačiu metu spalio mėn. Matome, kad žmonės dabar turi daugiau laisvo laiko, todėl gali lanksčiau planuotis dominančio būsto paieškas, apžiūras, turi daugiau laiko kūrybiniam procesui, interjero planavimui. Dalis besidominčiųjų naujos statybos būstu – žmonės, kurie perka ne pirmąjį savo būstą ir tokiu būdu nori investuoti turimas santaupas. Dauguma nerimauja dėl santaupų nuvertėjimo ilgalaikėje perspektyvoje ir investiciją į NT laiko patikimu, saugiu būdu investuoti“, – lapkričio mėnesio rezultatais dalinosi J. Kveselaitė.

Markučių perspektyva. Nuotrauka: „Merko“

Pirkėjai priversti pirkti iš planų

Po aktyvių naujų butų pardavimų rudenį stipriai sumažėjo neparduotų butų sandėlis, tad pirkėjai vis dažniau yra priversti butus pirkti iš planų. Liepos mėnesį pirkėjai galėjo rinktis iš 1140 butų užbaigtuose projektuose, šiuo metu – tik iš 841. 

Mindaugas Statulevičius, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas, pasidalino komentaru dėl susidariusios situacijos. 

„Per pirmąjį karantiną dėl apibrėžtumo stokos kai kurie plėtotojai sustabdė dalį savo projektų. Tačiau spalį naujo būsto pardavimams pasiekus naujus rekordus, grįžtama prie atidėtų planų. Pirkėjai nesibaimina pirkti iš planų, nes tai geriausias būdas spėti pasirinkti tinkamą būstą. Kai kurie plėtotojai suteikia ir galimybę pradinį įnašą mokėti dalimis, todėl ankstyvas pirkimas tampa dar patrauklesnis“, – aiškino LNTPA vadovas.

Jam antrino ir V. Visockas. 

„Esant neaiškumui dėl ateities, logiška, kad šiuo metu pirkėjai mieliau renkasi gyventi jau pastatytuose butuose. Viena vertus, taip siekiama sumažinti riziką, kad statybos tikrai bus sėkmingai pabaigtos. Kita vertus, esamomis aplinkybėmis pirkėjai dažnai turi priežasčių, kodėl nori pagerinti gyvenimo sąlygas: dabartinis būstas per ankštas šeimai, trūksta darbo kampo darbui iš namų“, – sako „CityNow“ įkūrėjas.

Į ką derėtų atkreipti dėmesį, perkant būstą iš planų

Kadangi nemažai daliai pirkėjų būsto įsigijimas yra „gyvenimo sandoris“, vienas didžiausių pirkinių ir norisi išsirinkti tinkamai – svarbu tam pasiruošti iš anksto. Savo įžvalgas apie tai, į ką derėtų atkreipti dėmesį, kad vėliau netektų nusivilti pateikia rinkos ekspertai.

Plėtotojo patirtis. 

Pradėti derėtų atsirenkant patikimus plėtotojus. NT plėtotojų asociacijos vadovas M.Statulevičius išskiria tai kaip itin svarbų aspektą.

„Renkantis iš brėžinių plėtotojo patikimumas yra vienas iš esminių klausimų – ilgai rinkoje veikianti ir savo verslo tęstinumu suintersuota kompanija turi daugiau patirties ir mažesnę klaidų tikimybę“, – teiga LNTPA prezidentas.

Jam antrina „Homa“ vadovė J. Kveselaitė. „Renkantis dar nepastatytą būstą iš vystytojo rodomų projektų bei brėžinių didžiausią dėmesį siūlome kreipti į vystytojo patikimumą, jo „biografiją“, patirtį, vystomus projektus. Taip pat itin svarbu žinoti, kada ir kokiai konkrečiai veiklai yra išduotas statybos leidimas, kokia yra pastato paskirtis“, – pastebi specialistė.

Statybos Naujamiestyje. Nuotrauka „CityNow“  

V. Visockas įvardijo patyrusių plėtotojų privalumus perkant iš planų.

„Didieji rinkos dalyviai yra paskirstę savo projektus įvairiuose segmentuose, dažnai turi ir pinigų srautą generuojančių komercinių objektų, todėl jiems gali būti paprasčiau suvaldyti rizikas esant netikėtoms situacijoms.  Kita vertus, dėl to, kad esame gana mažoje, konkurencingoje rinkoje, plėtotojams svarbu išlaikyti per ilgą laiką pasiektą gerą vardą tiek prieš būsto pirkėjus, tiek prieš investuotojus, tad, tikėtina, kad galimai iškilę konfliktai dėl statybų broko ar pan. būtų sprendžiami konstruktyviai. Galiausiai, gero rezultato tikimybę padidina turima įmonės patirtis ir išmoktos pamokos kiekviename projekto vystymo etape“, – įžvalgomis dalinasi V. Visockas.

Pastato techniniai sprendiniai, išplanavimas. 

Pasirinkus iš ko pirkti, turėtume pasidomėti, koks būtent būstas yra statomas ir kokie techniniai sprendimai jame numatomi. Ši informacija nurodoma plėtotojų pateikiamame techniniame aprašyme.

YIT Lietuva“ būsto pardavimų ir marketingo vadovė Jurga Vilkenė pirmiausiai atkreipia dėmesį į tai, jog derėtų išsiaiškinti, ar būstas parduodamas su pilna ar daline apdaila.

„Techninis aprašas yra ypač svarbus įsigyjant būstą su daline apdaila – skirtingi vystytojai jos komplektaciją įvardija skirtingai, o tai gali turėti turi įtakos įrengimo laikui ir nenumatytiems papildomiems kaštams. Renkantis būstą su pilna apdaila, dar planų etape klientui naudinga suprasti, kokios medžiagos, spalviniai ir instaliaciniai sprendimai bus panaudoti. Verta atkreipti dėmesį ir į tai, kur stovės individualios rekuperacijos sistema, ar tai netrukdys numatomam interjero projektui, bei į buto langų specifikacijas, t. y. ne tik į jų varžą ar kamerų skaičių, bet ir į jų dydį“, – patirtimi dalinasi ekspertė. 

Statybos darbai Naujamiestyje. Nuotrauka „CityNow“

Papildomai, J. Vilkenė paaiškina, kodėl renkantis dar planavimo stadijoje, galima išsirinkti patraukliausią būstą. 

„Natūralu, kad kokybiškų, gerose miestų vietose vystomų projektų pasiūla yra ribota. Be to kiekviename projekte dar planų etape išryškėja, kurie butai gali būti patraukliausi, o ir dalis pirkėjų dar prieš priimdami sprendimą įsigyti naują būstą būna gana tvirtai įvertinę savo poreikius. Tad, nors NT projektų pasiūla rinkoje nuolat svyruoja, būsto pirkimas iš planų yra gana įprasta praktika“, – vyraujančias realijas komentuoja „YIT Lietuva“ atstovė.

V. Visockas taip pat siūlo įsigilinti į apdailos ypatumus ir išmokti rasti skirtumus, kurie leis sutaupyti laiko ir pinigų. 

„Deja, bet būsto pirkėjai dar mažai gilinasi į skirtumus tarp sprendinių, ko pasekoje neįvertina viso būsto įrengimo biudžeto ir tam reikalingo laiko bei susigundo neva mažesnėmis kainomis. Nors naujuose daugiabučiuose dalinės apdailos standartai panašūs, jie gali ženkliai skirtis kotedžų projektuose. Visuomet verta atkreipti dėmesį į būsto energinę klasę, ar yra rekuperacinė sistema (kartais reikia įsirengti pačiam), garso izoliacijos lygį, naudojamas apdailos medžiagas. Šiuo metu populiarėja būstas su pilna apdaila, tad lyginant absoliutinę būsto kainą – būtina į tai atkreipti dėmesį. Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad vizualizacijose pateikti sprendiniai nebūtinai gali sutapti su galutiniais sprendiniais“, – patirtimi dalinasi V. Visockas.  

„Homa“ atstovė J. Kveselaitė kviečia ne tik įsigilinti į pastato techninį aprašymą, bet iškilus klausimams aktyviai konsultuotis su pardavėju.

„Statinio techninis aprašymas – labai svarbi informacija. Net jei ir nenusimanote apie statybas, šio dokumento galite drąsiai prašyti savo vystytojo, o kilus neaiškumams – klauskite. Patikimas vystytojas paaiškins visus neaiškius terminus ar procesus ir atsakys į rūpimus klausimus“, – patirtimi dalinosi ekspertė.

Infrastruktūra, plėtotojo kuriamas gerbūvis. 

Renkantis iš planų, svarbu ne tik tai, koks būstas yra statomas, bet ir kur bus vystomas konkretus projektas. Aktyviai domėtis pasirinkta lokacija ir jos perspektyvomis svarbu norint, kad įsigytas būstas atitiktų poreikius ir džiugintų ilgus metus, netektų nusivilti dėl ilgainiui užstatyto gražaus vaizdo pro langą arba, kad netikėtai nepaiškėtų, kad šalia esantis tuščias laukas virs 6 eismo juostų gatve.

Plėtotojo kuriamas gerbūvis Pilaitėje. Nuotrauka „CityNow“

„Pats būstas yra tik projekto dalis, tad pirkėjas iš dalies perka ne tik kvadratinius metrus, kuriuose planuoja gyventi, bet ir visą projekto infrastruktūrą: vidinius kiemelius ir visas bendrąsias erdves, socialinę ir verslo infrastruktūrą projekto ribose, transporto ir susisiekimo jungtis. Svarbu pasidomėti visais šiais projekto aspektais siekiant patogumo ir komforto kasdieniame gyvenime“, – siūlydamas žvelgti plačiau komentuoja „Darnu Group“ analitikas Mantas Mikalauskas.

Jis taip pat siūlo įsivertinti laikotarpį, kiek paprastai gali trukti statybos.

„Naujo gyvenamojo turto statybos gali užtrukti apie 2 metus. Jei perkate dalinės apdailos būstą, papildomai turtą reikės įsirengti. Tad turint omenyje spartų mūsų šių dienų gyvenimo tempą, svarbu įsivertinti kokio dydžio ir kokio funkcionalumo būstas bus reikalingas ne dabar, o po projekto įgyvendinimo“, – pataria „Darnu Group“ analitikas.

Plėtojamas Paupio kvartalas. Nuotrauka: Evaldo Stakėno

Sutartis

Galiausiai, sėkmingai išsirinkus norimą būstą, svarbu įsigilinti į pasirašomą preliminarią turto pirkimo-pardavimo sutartį su NT plėtotoju.  

J. Kveselaitė pirmiausiai skatino atidžiai susipažinti su visais punktais. 

„Itin svarbi sutartis ir įsipareigojimai joje. Ją perskaityti ir suprasti – būtina. Todėl skirkite tam užtektinai laiko ir dėmesio, nepraleiskite tų vietų, kurios jums atrodo neaiškios. Klauskite, o jei vis tiek neaišku, drąsiai sakykite – neaišku. Vystytojo pareiga suteikti visą reikiamą informaciją kiekvienam klientui“, – teigia „Homa“ vykdomoji direktorė. 

LNTPA prezidentas M. Statulevičius pritarė įsigilinimo į sudaromą sutartį svarbai ir rekomendavo pasitarti ir su specialistais.

„Ypač svarbu detaliai skaityti sutartį, įsivertinti abiejų pusių įsipareigojimus. Vis daugiau pirkėjų būstą perka su teisininko pagalba“, – teigia M. Statulevičius.

V. Visockas pasidalino praktiniais patarimais. 

„Preliminari sutartis yra dvišalis susitarimas, todėl tikrai galite derėtis dėl specialiųjų sąlygų, atsižvelgdami į savo situaciją. Skirtumai tarp preliminarių sutarčių išryškėtų paskaičius ir sulyginus kelių plėtotojų standartines sutartis. Jei turite galimybę (pvz. neseniai būstą pirko artimi draugai), skatiname būtinai tai padaryti. Dauguma sutartyje numatytų punktų iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti retos išimtys, bet būtinai įvertinkite visus netikėtus scenarijus: pavyzdžiui, kas įvyks, jei būsto plotas padidės daugiau nei 10%? Kokio dydžio bauda laukia nutraukus preliminarų susitarimą? Kas nutiks jeigu bankas nesuteiks paskolos?“, – apgalvoti visas galimas situacijas skatina „CityNow“ įkūrėjas.

Kada pirkti iš planų?

V. Visockas apibendrino būsto pirkimo iš planų praktiką.

„Žinoma, pirkimas iš planų turi būti itin atsakingas, reikia kuo daugiau įsigilinti į visus aspektus. Visgi, jei esate apsisprendę ieškoti idealiai savo poreikius atitinkančio būsto, galite galutinio įsikūrimo palaukti kelis metus, dabartinis būstas didele dalimi tenkina – tai gali būti tinkamas variantas jums“, – sako V. Visockas.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *