NT rinkos kryptis 2022-iems

Ar matysime tolimesnį NT rinkos spurtą 2022-aisiais? Kur pinigai ieškos prieglobsčio nuo infliacijos? Dalinuosi savo mintimis.

Peržvelkime rinkos perspektyvą per makroekonominės aplinko, pasiūlos, paklausos, bei finansinės ir reguliavimo prizmes.

Makroekonominė aplinka. 2021-aisis kalbėjome apie infliaciją, investavimą, Teslas ir krypto. Tačiau JAV centrinis bankas neseniai paskelbė, kad greičiau negu tikėtasi pradės kelti palūkanų normas, dėl to tikėtina kad daugiau apie palūkanų kilimą pradėsime kalbėti ir Europoje, o paskui – ir Lietuvoje. Į madą grįš vertės investavimas, prisiminsime kad egzistuoja įmonių gaunančių pelną ir net mokančių dividentus. Viena vertus kylanti palūkanų norma nėra draugiška NT rinkos dalyvių lūkesčiams. Kita vertus, bent kurį laiką turėsime didelės infliacijos situaciją tad akcijoms esant ties pervertinimo riba, NT liks patraukli turto klasių alternatyva.

Paklausa. Didžiojo kraustymosi (ieškant geresnių sąlygų) ir išėjimo iš darbo (pergalvojimas kaip, kur ir pas ką nori dirbti) era tikriausiai jau praeityje, bet dėl ribotos pasiūlos nemažai potencialių pirkėjų taip ir nespėjo įsigyti būstą. Kita vertus, toliau išliks aktyvūs investuotojai, kurie sieks grąžos iš savo santaupų. Dėl šių priežasčių visiems – tarpusavio skolinomosi platformoms, mažesnės absoliutinės sumos turtui, privatų kapitalą traukiančioms įmonėms laukia dar vieni auksiniai metai. Vakarėlį galėtų sugadinti nebent investicinių produktų trūkumas.

Pasiūla. Tikėtina, kad butelio kakliukai tiek išduodant statybų leidimus, tiek medžiagų tiekime susitvarkys ir bus bent potencialo pasiūlyti rinkai daugiau naujų projektų negu pasiūlyta šiemet. Prasiplės naujų projektų geografija: nors anksčiau didžiąją dalį sudarydavo projektai arti centro arba Pilaitėje, kitamet turėsime platesnę spektrą ir vystomus projektus Verkių seniūnijoje, Viršuliškėse, Bajoruose, Vilkpėdėje, Naujininkuose ir didesnį pasirinkimą visų poreikiams. Plėtotojai jau spės apsiprasti prie naujų miesto ir infrastruktūros planavimo taisyklių bei procesų. Tad potencialo pasiūlyti daugiau butų bus, o kiek jį išnaudos plėtotojai priklauso nuo jų strategijos.

Reguliacinė aplinka. Nuo naujų metų įsigalios Lietuvos banko apsunkinta tvarka antrajam būstui. Visgi monetarinę politiką politiką kontroliuoja ECB, tad nepaisant to, kad Lietuvos ekonomika juda padidintu bėgiu lyginant su dauguma kitų šalių, regulacinės priemonės iš esmės nepakeis pirkėjų sentimento

Juodųjų gulbių scenarijai. Deja didėja nežinomų nežinomųjų kandidatų, galinčių neigiamai paveikti NT rinką, skaičius: politiniai neramumai Rusijos – Ukrainos pasienyje, sankcijų su Baltarusija, Kinija eskalacija, Evergrande istorijos finalas, plėtotojų nesuvaldančių statybų kainų augimo rizika, neefektyvus infliacijos suvaldymas, svyravimai akcijų biržose. Šie ar kiti nenumatyti įvykiai galėtų labiausiai paveikti visas rinkas. Kalbant apie rizikas NT, didžiausią svorį galėtų turėti geopolitiniai veiksniai, kaip jau stebėjome Ukrainos krizės pradžioje.

Apibendrinant, nepaisant kad tikriausiai naujieji metai rinkoms bus gerokai permainingesni. Jeigu nesulauksime netikėtų įvykių, prognozuočiau dar vienus augimo metus NT rinkai. Statyčiau ant super bullish pavasario ir sentimento keitimosi rudenį, pradėjus kalbėti apie palūkanų normų kėlimą ECB.

Komentarą paruošė NT analitikos platformos vadovas Vilius Visockas. Peržvelkite pirminės būsto rinkos statistikos duomenys arba susisiekite info@citynow.org dėl detalesnių įžvalgų.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *