Ar korekcijos finansų rinkose palies NT?

Akcijų, kriptovaliutų biržos nuo metų pradžios raudonuoja ir jau pateko į korekcijos teritoriją. Ar galima panašių dalykų tikėtis NT?

Nebūtinai, nes:

✓ Akcijų kritimas yra labiau palūkanų normų didėjimo JAV lūkesčių rezultatas, o ne prastų kompanijų rezultatų. Prasidėjus finansinių ataskaitų sezonui, 14 kompanijų paskelbė geresnius nei tikėtasi rezultatus ir tik 4 – prastesnius. Geri įmonių rezultatai atspindi augančią ekonomiką ir gyventojų lūkesčių ir pajamas;

✓ JAV, kur suteikiamos fiksuoto dydžio palūkanų paskolos, netgi suaktyvėjo NT pirkimai, nes pirkėjai stengiasi gauti paskolą dar nesuprastėjus skolinomosi sąlygomis;

✓ JAV, Lietuvoje ir daug kitų šalių būsto pasiūla vis dar nepatenkina pasiūlos. Finansinų rinkose turime pasirinkimų perteklių: tiek rekordinį naujų akcijų skaičių (IPOs, SPACs), tiek spekuliatyvių investavimo alternatyvų (crypto, NFTs)

✓ Viena vertus, esant neramumams rinkose, kita vertus išliekant pinigų nuvertėjimo (infliacijos) baimei, dalis naujosios kartos investuotojų gali grįžti prie vertės investavimo principų, kur nekilnojamas turtas yra solidus kandidatas. Šiuo metu nuomos grąža Vilniuje siekia iki 5% (Oze, Žvėryne, Žirmūnuose)

✓ Lietuvos NT rinka yra labai vietinė: absoliučiai didžioji dalis sandorių atliekama dirbančių čia ar emigrantų. Negatyvūs įvykiai finansų rinkose neturi aiškios immediate įtakos gyventojų pajamų augimui, demografijos pokyčiams, nebent turi įtaką lūkesčiams dėl ateities ir pojūčio, kad jų (akcijose laikomas) turimas turtas nuvertėjo ir dėl to reikės mažiau išlaidauti.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *