2022 birželio rinkos apžvalga

Remiantis „CityNow“ NT analitikos platformos surinktais duomenimis, šių metų birželio mėnesį Vilniuje buvo fiksuota 186 susitarimai dėl naujos statybos butų pardavimų. 

Praėjęs mėnuo džiugino naujo būsto pasiūlos padidėjimu – pradėjome sekti 6 naujų projektų pardavimus, kuriuose startavo vieši pardavimai ir rinkai pasiūlyti 269 nauji būstai. Daugiausiai plėtotojai pasiūlė būsto pigiausiame, ekonominiame, segmente. Tokia situacija galimai susidarė dėl to, kad rinko sureagavo į tai, jog sparčiai augančios būsto kainomis kai kurie pirkėjai nebeįperka brangesnio turto.

Vyrauja vidutinės klasės būsto pardavimai

Atmetus Šeškinės mikrorajoną, kuriame fiksuoti sukritę pardavimai naujame projekte, populiariausi tarp pirkėjų birželį buvo Verkių / Ozo teritorija (25 susitarimai), toliau apyligiai rikiavosi Naujamiesčio (21) ir Justiniškių (20) mikrorajonai.

Rinkos lūkesčiai suprastėjo

Vis dažniau tiek verslai, tiek gyventojai gyvena mažiau optimistiškesnėmis nuotaikomis.

Prie kainų kilimo bei užsitęsusio karinio konflikto prisideda palūkanų kilimo ir darbo vietų išsaugojimo ir saugumo klausimas. Anksčiau „Made in Vilnius“ skelbė, kad Lietuvoje įvyko pirmieji atleidimai – po technologijų kompanijos „Trafi“ restrukturizacijos, atleista apie 17% darbuotojų. Neaiškumas dėl ateities galėtų paveikti didžiausią perkamąją galią turinčių verslo savininkų, IT sektoriaus darbuotojų sentimentą ir įtakoti paties brangiausio turto pardavimus. Kita vertus, palūkanų normų kitimas labiausiai įtakos mažesnes pajamas gaunantiems gyventojams, kurių vis didesnę mėnesinių pajamų dalį suvalgys padidėjusios kuro ir maisto išlaidos. 

Dėl iššūkių su tiekimos grandinėmis, sunkiai prognozuojamomis statybų kainomis, pirkėjams vis svarbesnė bus plėtotojų patirtis ir patikimumas. Be to, bus labiau linkstama pirkti būstą projektuose, kur statybos arčiau projektų pabaigos. Tad galime prognozuoti, kad tokiame kontekste pirkėjams patraukliausiai atrodys didžiųjų plėtotojų projektai, nes jų vystytojai turi masto ekonomiką, mažesnes vystymo rizikas ir platesnį projektų portfelį ir dėl to gali pasiūlyti pirkėjams būsto su mažesne absoliutine kaina.

Domina išsamesnė Vilniaus ar kitų miestų NT rinkų analizė? Susisiekite info@citynow.org

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *