NT ekspertų įžvalgos

Dalinuosi santrauka labiausiai įsiminusių įžvalgų iš vakar vykusios LB organizuotos NT konferencijos:

✓ Gediminas Šimkus. Būsto įperkamumas svarbus mums kaip šaliai, nes skatina neišvykti iš šalies ir turėti gerą gyvenimo kokybę čia. Pritariu, nes tai viena mano paties relokacijų atgal į Lietuvą priežasčių;

Jokubas Markevicius. Lietuvos banko fundamenalių rodiklių vertinimais, būstas šiuo metu pervertintas 6%. Reguliavimas (pvz. atsakingo skolinimosi taisyklės) skirtas ne kainų suvaldymui trumpuoju laikotarpiui, bet sukurti prielaidas tvariam NT sektoriaus vystymuisi ilguoju laikotarpiu.

✓ Žygimantas Mauricas. Tikėtinas scenarijus, kad nominalios busto kainos Lietuvoje nemažės, bet mažės realios kainos. Kitais žodžiais tariant, tokiu atveju turėtumę infliaciją būtinosioms prekėms ir panašiu tempu didės atlygis, tačiau būsto kaina nesikeis.

✓ Mantas Mikociunas. Nuomos rinka mūsų rinkoje labai dinamiška. Viena vertus, turime mažą pasiūloje butų nuomai, tad staigus paklausos padidėjimas/sumažėjimas (pvz. užsieniečių atvykėlių srautas, staigiai padidėję šildymo kaštai) greitai koreguoja kainas. Kita vertus, prastovos mažina grąžą ir daro spaudima nuomotojams adapuotis keičiant kainą.

✓  Martynas Zibuda. Būsto pirkėjams labiausiai trukdo ne įperkamumo problema, bet nežinia ir lūkestis, kad yra tikimybė jog NT kainos mažės. Pritariu minčiai, nes konferencijoje turėjome rekordinį kieki dalyvių, kurių dauguma tuos pačius klausimus pranešėjmams: ar metas pirkti būstą? ar metas pirkti būstą investicijai? Koks bus EUR’iboras? Patiko pozityvus pranešimo užbaigimas, kad jeigu ir turime rinkos sulėtėjimą, tai galime pasidžiaugti kad tai įvyko dabar, nes turime ganą tinkamą tam momentą (maža pasiūla, aktyvi ekonomika, etc).

✓ Saulius Vagonis, MRICS. Analitikų darbas ir diskusijos įdomesnės, kai rinkos kryptis neaiški. Priariu, kad ir pats daugiau gaunu iš aplinkos rato klausimų ir prašymų patarti, o mažiau buvo kai buvo +20% per metus prieaugio situacija / FOMO.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *