Sausio mėn rinkos apžvalga

Sausio mėnesio NT rinkos apžvalga: stiklinė pusiau pilna?

Pirminėje Vilniaus sausį skaičiavome 140 susitarimų pirkti būstą. Tai nėra įspūdingas skaičius, bet kita vertus nėra toks kokio tikėjosi laukiantys rinkos nuokryčio. Antrinėje rinkoje brokeriai jaučia skambučių, apžiūrų ir pardavimų pagyvėjimą sausio gale (skaitykite Mantas Mikociunas užvestą diskusiją). Taigi yra tikimybė, kad langelis kuriuo metu buvo idealiausia galimybė derėtis kaip pirkėjui užsidarinėja.

Teigiamų naujienų galima buvo ieškoti ir už Atlanto. Nepaisant kad JAV vartotojai išleidžia mažiau, tačiau GDP augimas praeitą ketvirtį išliko ir siekė 2.9%. Kita vertus, infliacija ten pasiekė mažiausią lygį nuo 2021-ųjų metų. Iš esmės realu, kad pavyks pasiekti centrinio banko iškeltus tikslus ir pasiekti “soft landing”. Į šias naujienas teigiamai reagavo ir akcijų rinkos (nuo metų pradžios +12% ralis).  Europos skelbti rodikliai taip pat nenuvylė.

Didžiausia ir daugiausiai diskusijų sukėlusi naujiena – naujas reguliavimas, dėl kurio nuo kitų metu registruoti notarinį sandorį tik su 100% baigtumu. Tai palieka nemažai neatsakytų praktinių klausimų. Kaip ir kiekvienas reguliavimas, šis gali įnešti nepageidautinus pašalinius efektus, pvz. masinį prastesnės kokybės elementų įrenginėjimą ir paskui išmontavimą aukštesnės klasės projektuose.

Šį mėnesį reikšmingiausiai būstą pasiūlą sostinėje padidinta Šnipiškėse (Hanner Šnipiškių Solo projekte, kv. kainos vidurkis – 4,200 eur/m2), Žvėryne. Reikšmingų kainodaros pokyčių nepastebėjome. Realco pasidalino būsimo projekto “Baltupis” pristatymu.

Nuomos rinkos stebėjome tai pat stebėjome pagyvėjimą, lyginant su gruodžiu pamažėjo “time-on-market” rodiklis (t.y. dienų skaičius reikalingas išnuomoti objektus.

Augančioje inovacijomis “prop-tech” (NT ir construction srityje) besidominčiais bendruomenėje turėjome informatyvų renginį, kurio metu Jokūbas Vaišvila (generative floorplan AI) ir Valentas Gružauskas (price predictions) papasakojo AI pritaikyma lietuviškuose startuoliuose.

Jeigu norite gaute išplėstines ir specialias ataskaitas, parašykite info@citynow.org ir įtrauksime jus į savo naujienlaiškį.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *