NT nuomos tendencijos 2023 metais

Būsto nuomos rinka Vilniuje tikrai yra aktyvi ir stabili. Vidutinė nuomos kaina sumažėjo ~10 %, nors svarbu paminėti, jog gerai įrengti butai gerose miesto vietose tikrai išlaiko nuomos kainą arba mažinama labai simboliškai. 

Vertinant kelių mėnesių laikotarpį kainos nežymiai kyla dėl sezoniškumo. Įprastai liepos – rugsėjo mėnesiais vyksta didysis Vilniaus kraustymasis, kuomet butų pasiūla ir jų poreikis yra didžiausias. Tačiau vertinant bendrai pastaruosius metus (praėjus jau daugiau nei 1 metai po masinio ukrainiečių ir baltarusų atvykimo į Vilnių) išskirčiau šias 5 įžvalgas/tendencijas:

1-oji tendencija:  Šį 2023 m. pavasarį – vasarą baiginėjasi daug pernai pasirašytų nuomos sutarčių (jos dažniausiai pasirašomos 1 metams su galimybe pratęsti), tai nuomos kainos išlieka tos pačios (dažniausiai) arba mažėja 50 eur (jei kažkam labai pasisekė pernai brangiai išnuomoti per nuomos kainų piką). Keletas 2 kambarių pavyzdžių:

Žvėryne (naujos statybos name):

2022 pavasarį: 650 eur/mėn.
2023 pavasarį: 650 eur/mėn., 15 dienų prastova

Žirmūnuose (renovuotame name):

2022 pavasarį: 700 eur/mėn.
2023 pavasarį: 650 eur/mėn., liko tie patys nuomininkai

Antakalnyje (naujos statybos name):

2022 pavasarį: 750 eur/mėn.
2023 pavasarį: 750 eur/mėn., 3 dienų prastova

Šeškinėje (naujos statybos name):

2022 pavasarį: 750 eur/mėn.
2023 pavasarį: 730 eur/mėn., liko tie patys nuomininkai

Baltupiuose (naujos statybos name):

2022 pavasarį: 650 eur/mėn.

2023 pavasarį: 600 eur/mėn, 6 dienų prastova.

2-oji tendencija: Kai kurie savininkai vis dėl to kategoriškai kelia nuomos kainą dėl infliacijos, tačiau po tokio kėlimo yra 2 scenarijai:

1) nuomininkai išeina (susiranda pigiau) ir dėl to dažnu atveju būna prastova (negautos pajamos 1-2 savaitė). Priešinga situacija buvo pernai.

2) nuomininkai sutinka pasilikti (jei pakeliama mažai pvz. 10-30 eur/mėn., nes jie nieko geriau neranda arba tiesiog per sunku/tingi persikraustyti).

3-oji tendencija: 2022 m. buvo daug ‘rusakalbių nuomininkų’, o šiais 2023 metais VĖL sugrįžo ‘anglakalbiai nuomininkai’. Turbūt pernai jie buvo išsigandę šalia esančio Rusijos-Ukrainos konflikto arba rusakalbiai tiesiog uždominavo rinkoje. 

Eiliniam vilniečiui turbūt sunku įsivaizduoti, jog Vilniuje yra labai daug nuomininkų (ir jų bendruomenių) iš tokių tolimų kraštų kaip Indijos, Nigerijos! Jau nekalbu apie JAV ir visas Europos šalis!  Lietuviai nuomotojai (savininkai) dažniausiai teikia privalumą nuomojant vietiniams lietuviams.

4-oji tendencija: NT savininkams atsiranda nerimastingos nuotaikos dėl mokesčių galimų pakeitimų! KALBAMA, jog nuo 2024 m.:

  1. galimai nebeliks verslo liudijimų nuomai (dabar Vilniuje ~57 eur/mėn vienam butui + galimos nuolaidos), o nuo 2024 m. galima bus nuomoti tik mokant 15 % nuo nuomos pajamų (bent taip ‘kalbama’). Taigi tai labiausiai pajaus savininkai nuomojantys butus brangiau nei 380 eur/mėn. Pvz. Jei nuomojate butą už 600 eur ir naudojote verslo liudijimą veiklai (mokėjote 57 eur/mėn), tai dabar reikės mokėti 90 eur/mėn), o kur dar padidėjusios palūkanos, jei nuomojate su banko paskola…

2) planuojama apmokestinti NT mokesčiu pirmą ir n-ąjį būstą! BET kol kas niekas neaišku! Tikėtina, jog pirminio būsto apmokestinimas daugumai neturės įtakos! BET… Kaip bus apmokestinamas antras ir n-asis bustas? Dar niekas nežino, gal bus 0,5-4 % nuo turto mokestinės vertės. Savivaldybės dar neišsakė ką jos darys su daugiau nei 1 būsto turėtojų… 

3) neaiškumai dėl grynųjų pinigų ėmimo (net ir 1 eur!) naujų išaiškinimų, kas LABAI APSUNKINA užseniečiams nuomą, kai jie net neturi banko sąskaitų arba pavedimai užtrunka, kad jiems išsinuomoti butą yra tragiškai komplikuoti, jei laikaisi ‘išaiškinimų’. Manau tai ilgai netruks ir teismas pripažins, jog tai neadekvatūs žmonių galimybių disponuoti savo pinigais suvaržymai.

5-oji tendencija: Daugėja institucinių investuotojų.  2019 m buvo instituciniai investuotojai turėjo ~80 butų nuomai, o 2023 metais jau ~1500 butų ir šis skaičius vis didėja. Įdomu kaip bus ateityje, kiek žinome susitarimų perkant masiškai butus nuomai šiais metais tikrai yra ženkliai mažiau, bet bus įdomu stebėti situaciją ateityje.

Prognozės ateityje? Prognozuotume panašias kainas, kokios yra šiuo metu. Nematome priežasčių kainų kilimui, pasiūlos kitimui. Nors atsižvelgiant į politinę situaciją Baltarusijoje ir Rusijoje situacija gali pasikeisti per savaitgalį ir tada priežasčių pokyčiams bus daugiau nei norėtųsi… Pastarieji metai parodė, jog neramumai kaimyninėse šalyse stipriai įtakoja mūsų rinką, o taip pat kainas stipriai veikia Europos centrinio banko sprendimai dėl palūkanų kėlimo, ir žinoma bendra Lietuvos ekonominė situacija.

Komentaro autorė: brokerė Justina Zabarauskienė.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *