Naugarduko 5

Vieno pirmaujančių Baltijos regione nekilnojamojo turto plėtotojų „Pro Kapital Group“ dukterinė įmonė UAB „Pro Kapital Vilnius Real Estate“ pateikė Vilniaus miesto savivaldybei projektinius pasiūlymus dėl ant sostinės senamiesčio kalvos esančio buvusio Vilniaus kolegijos pastato pritaikymo gyvenamajai ir komercinei paskirčiai.

„Džiaugiamės, kad rengiant projektinius pasiūlymus mūsų architektų komandai pavyko pasiekti užsibrėžtą tikslą – išsaugoti esamo istorinio pastato ir jį supančio parko privalumus bei šį unikalų statinį darniai integruoti į senamiesčio urbanistinę struktūrą. Ši Vilniaus dalis daugeliui miestiečių kelia nuostabą atsiveriančiomis įspūdingomis senamiesčio panoramomis ir ramybe miesto centre bei žaluma, kurią ne tik išsaugosime, bet ir plėsime“, – sako UAB „Pro Kapital Vilnius Real Estate“ direktorė Neringa Rasimavičienė.


Keturių aukštų, 1957 m. statybos pastatą, esantį ant senamiesčio kalvos Naugarduko g. 5, kartu su 0,24 ha ploto valstybinės žemės nuomos teise nekilnojamojo turto vystytojas UAB „Pro Kapital Vilnius Real Estate“ įsigijo pernai aukcione. Jame varžėsi 14 dalyvių. Įsigijimo sandorio vertė siekė 6,25 mln. eurų. Kiek numatoma investuoti į šio unikalaus pastato rekonstrukciją bei visą projektą ir kada numatoma pradėti darbus, bendrovė ketina pranešti vėlesniame etape.


Projektiniuose pasiūlymuose numatyta, kad rekonstruojamame 4 aukštų istoriniame pastate su mansarda ir naujame 3 aukštų su mansarda pastate, besiribojančiame su parku, bus įrengti aukštos klasės butai, požeminė automobilių parkavimo aikštelė bei komercinės patalpos. Visą komplekso teritoriją numatoma sujungti želdynais su Vingrių šaltinių skveru ir taip įsilieti į esamą parko teritoriją. Projektinius pasiūlymus rengė UAB „AEXN“ architektų komanda, laimėjusi uždarą architektūrinį konkursą. Projekto autoriai – architektai Tomas Grunskis ir Jūratė Kindurytė, projekto vadovas – dr. Martynas Mankus.


„Labai atsakingai projektavome Vilniaus senamiesčio teritorijoje, kuri yra įtraukta į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Puikioje vietoje esantį istorinį pastatą reikėjo pritaikyti gyvenamajai paskirčiai. Šis pastatas istoriškai suprojektuotas reprezentacinis – rūmai. Jis patrauktas nuo Naugarduko gatvės, kilsteltas aukščiau, turi aiškiai išreikštą simetrišką kompoziciją, proporcingą langų ritmiką. Taip pat turėjome suprojektuoti ir naują pastatą, kuris urbanistiškai derėtų prie rekonstruojamo pastato ir ypatingos jį supančios aplinkos. Šis projektas tarsi sujungia modernųjį ir senąjį Vilnių, naujai įprasmina esamas viešąsias erdves, kurios pro MO muziejų ir Vingrių šaltinių skverą, tapusį šiuolaikinių skulptūrų ekspozicijos po atviru dangumi vieta, užkyla ant kalvos“, – sako UAB „AEXN“ vadovas ir projekto architektas dr. Tomas Grunskis.


„Mes kėlėme sau tikslą nepakenkti esamam pastatui ir išnaudoti jo privalumus – jo architektūrą, atsiveriančius nuostabius vaizdus, teritorijos ypatingą vietą ant senamiesčio kalvos greta parko. Nors pradinė šio pastato paskirtis buvo švietimo, jį rekonstravus, gyvenimas jo erdvėse žada tapti ypatinga patirtimi dėl aukštų lubų (virš 3 metrų) ir išskirtinai monumentalių interjero detalių, kurios neabejotinai praturtins kasdienybę. Naujai projektuojamas pastatas ribojasi su parku, todėl į senamiesčio pusę, kur nėra jokio užstatymo, atsiveria įspūdingos senamiesčio panoramos. Mes tuos vaizdus savo projektu dar labiau atveriame“, – sako architektų komandos vadovas.

Apie „Pro Kapital“

AS „Pro Kapital Group“ viena pirmaujančių nekilnojamojo turto vystytojų Baltijos šalyse, plėtojanti didelius komercinės ir gyvenamosios paskirties projektus Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje. 1994 metais įkurta įmonė yra įgyvendinusi daugiau kaip 20 nekilnojamojo turto projektų, kurių bendras plotas siekia 250 tūkst. kv. m. Šiuo metu „Pro Kapital“ valdomo nekilnojamojo turto portfelio investicinė vertė siekia apie 180 mln. eurų. AS „Pro Kapital Group“ akcijomis prekiaujama Nasdaq Talino vertybinių popierių biržoje.

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *