Kokia investicija yra vertingesnė už NT?

Praeitame tinklaraščio įraše rašiau, kad vis daugėja perkančių NT investicijai (nuomai). Visgi prieš priimant šį finansinį sprendimą, pateiksiu keletą patarimų, kurie padės suprasti, ar tai – Jums.

Nutilus aštrioms diskusijoms apie FIRE judėjimą, gera proga priminti, kad investavimas, pasirūpinimasis savo ir artimųjų ateitimi nėra kažkas magiško, skirta išrinktiesiems, o tai, kuo turėtų užsiimti kiekvienas racionalus žmogus.

NT ir kitos turto klasės

Tiesioginė investicija į NT yra tik vienas iš daugelio būdų investuoti. Tarp namų investuotojų labiausiai paplitę yra investavimas į akcijas, valstybių obligacijas, bei NT, nors profesionalams prienama ir daugiau priemonių. Valstybės skatinamos ir subsidijuojamos priemonės (pensijų fondai) iš esmės yra apvirškintas ir masėms suprantamas finansinis produktas, išvardytų priemonių mišinys.

Šie instrumentai skiriasi savo tikėtina grąža ir rizika, likvidumu, turto valdymo paprastumu. Apie kiekvieną iš šių kriterijų trumpai ir pakalbėkime, palygindami turto klases.

Grąža ir rizika. Grąžos požiūriu investicija į NT užima vidurinę poziciją: ~4-8% metiniu pelnigumo rodiklis lenka obligacijų pelningumą (tiesa, finansiškai atsakingų šalių, pvz. Vokietijos, ilgojo laikotarpio laikotarpio grąža yra netgi neigiama), bet ilguoju laikotarpiu atsilieka nuo akcijų (~7-10%). Ekonomikai šlubuojant investicija į NT yra saugesnė už akcijas – stogo virš galvos reikia visiems, o kai kurį vartojimą galima ir atidėti.

Su viena fizine lokacijq susijusęs NT dažnai savyje turi didesnę force majeure įvykių riziką, pvz. geo-politinę, klimato reiškinių. Tiesa, klimato reiškinių prasme Lietuva yra gana saugioje pasaulio dalyje. Neturime su klimatu atšilimų siejamų reiškinių (taifūnai, žemės drebėjimai), kurie gali visiškai suniokoti turtą. Ligšiol didžiausias Lietuvoje force-majore įvykis buvo, kai oro balionas įsirėžė ir apgadino namą (lietuviškas 911 atitikmuo).

Lietuvoje dažniau kalbama apie agresiją iš Rytų kaimyno bei galimą katastrofą Astrave. Pastarosios baimę dar labiau pakurstė ir labai realistinis (tuo labiau, kad filmuotas Vilniuje) kultinis BBC serialas apie Černobylio avariją. Nors šių rizikų nuvertinti nedėrėtų ir derėtų tinkamai pasiruošti, pastaroji rizika vertinama neadekvačiai realiai grėsmei. Fokusas turėtų būti kurpti planus, kaip pačiam išgyventi ir apsisaugoti tokios krizės metu, o ne išlaikyti investicijų vertę.

Likvidumas. Prireikus pinigų, investiciją į NT užtruks parduoti ilgiausiai – iki 3-4 mėnesių, priklausomai nuo objekto patrauklumo. Kita vertus, akcijų ar obligacijų pardavimo sandorį galima įvykdyti per kelias sekundes. Nors iš pirmo žvilgsnio mažas likvidumas yra trūkumas, argumentuočiau, kad mėgėjus, emocingai į rinkos svyravimus reaguojančius investuotojus, toks nepatogumas gal net ir apsaugo. Pamačius prastas naujienas, turėsite laiko apvirškinti situaciją ir išvengti skubių klaidų.

Valdymo paprastumas. Tiesioginė investicija į NT yra sudėtingiausia investavimo priemonė – reikia sekti rinkos situaciją, skirti laiko būsto paieškai, nemažai biurokratinių dalykų ir išlaidų įsigijant (ypač su paskola), o dar daugiau – įsirengiant, o paskui – prižiūrint, remontuojant, būstą, ieškant nuomininkų. Visai tai verta nebent išvardintieji dalykai yra jūsų hobis ir galite skirti tam papildomai laiko.

Investicija į NT pralaimi akcijoms

Taigi pagal visus minėtus kriterijus, investicija NT nusileidžia akcijoms. Mano požiūriu, jeigu tu esi jaunas profesionalas, turi daug metų prieš akis ir ilgą investavimo horizontą, pirmas pasirinkimas turėtų būtų akcijos.

Likusi dalis – pasižaidimui – galbūt ir galėtų būti skirtas NT. Bet ne bet kokiam, o kokybiškam, ilgalaikę vertę turinčiam daiktui, kuriame prireikus pats norėtumėte gyventi. Atsiprašau, bet asmeniškai nesu believeris, kad už 10 metų bus daug norinčių gyventi 30 m kvadraturos senos statybos bute.

Investicija į NT privalumai

Jeigu visgi nusprendėte investuoti į NT, išnaudokite šios turto klasės privalumus.

Mano nuomone, investavimas į NT turi keletą privalumų: šiuo metu palanki investicinė aplinka, pojūtis, kad kontroliuojate situaciją, bei nuolatinis pajamų srautas, susietas su pragyvenimo lygiu.

Mokestinė aplinka. Šiuo metu investicinė aplinka palanki investuotojams: palūkanų norma gana žema, o, turtas, pajamos iš kapitalo (dividentai) yra menkai apmokestinamos. Tiesa, tik laiko klausimas, kad ši situacija keisis, ir bus įvestas pasaulyje įprastas visuotinis NT mokestis. Šis žingsnis yra tiesiog politiškai nepopuliarus. Pirmajam būstui (jei tai galima pavadinti investicija) neretai galima ir gauti valstybės paramą. Derėtų atkreipti dėmesį, kad šiuo metu mokestinė politika neskatina investuoti į didesnį, prabangų turtų – investuodami tikriausiai turėtumėte tokio vengti.

Kontrolės pojūtis. Teoriškai, galima išspausti didesnę grąža kiekviename investicijos etape: gauti didesnę nuolaidą perkant, padaryti labai geras nuotraukas ir išnuomuoti brangiau, parduoti brangiai dirbant su brokeriu profesionalu. Jeigu jūsų moralinis kompasas išsisukęs, galima išspausti ir dar geresnę grąžą: pvz. būti krienu nuomotoju ir niekad neremontuoti būsto, išskaičiuoti iš nuomininkų baudas už įvairius sugedusius dalykus – pasisekus galite pasiekti net ir 10% grąžą. Čia labai tiktų angliškas žodis hustling. Dėl to visas projektas turi tikrai panašumų į mažą verslą. Priešingai, akcijų rinkose jūs busite priklausomi nuo masių, ir nelabai turėsite įtakos.

Su ekonomikas augimu susietas pajamų srautas. Keista, bet apie šį aspektą kalbama mažai. Pajamų (iš nuomos) dydis labai stipriai priklauso nuo bendro kainų ir ekonominio augimo. Tad, jeigu jūsų tikslas – nuolatinės, gerai prognozuotinos pajamos, NT gana gerai tam tinka. Idėja paprasta – nuomai žmonės ryžtasi išleisti iki trečdalio mėnesinių pajamų, tad, didėjant atlyginams, greičiausiai didės ir nuomos kaina. Apskritai sveikintina praktika yra gauti pajamas ta valiuta, kuria daugiausiai išleidžiate – taip sumažinami valiutų keitimo kaštai ir valiutų rizika. Pavyzdžiui, jeigu investuojate į JAV akcijų indeksą (S&P 500), jūsų nuolatinės pajamos bus iš dividentų, skaičiuojamų doleriais, taigi doleriui smarkiai smukus, nuvertėtų ir jūsų mėnesinių pajamų perkamoji galia.

Ne viskas matuojama pinigais

Visgi geriausia grąžą duoda investiciją į save.

Investuoti į save galite įvairomios formomis, pvz. investavimas į sveikatą (dantų gydimas, bendra profilatika ir sveitingumas, sporto klubo narystė ir pan.), naujus įgūdžius (išmokti programuoti, išmokti rašyti rišlius tekstus), kurie padarys jus konkuresnius darbo rinkoje.

Warren’as Buffetas įvardijo, kad geriausias jo gyvenimo pasirinkimas buvo jo žmona, žmogus, kuris nuolat jį keitė į geresnę pusę.

Besidomintiems investavimu

Šiuo įrašu norėjau paskatinti pradėti įvairiomis investavimo formomis, ir tarp jų pasirinkti tikamiausią pagal savo rizikos laipsnį ir investavimo filosofiją. Pradėti galite sekdami populiarius kanalus, pvz. socialinės media influencerių kanalus (Tautvydas Marčiulaitis, Nerijus Mačiulis), edukacinis – pramoginis Jim Cramer show  „Mad Money“ ,  žurnalai „Investuok“ ir „The economist“ .

Pastarųjų metrų atradimas – žurnalas „Investuok“. Gerąja prasme nustebino, kad kuriamas kokybiškas turinys tokiai siauriai Lietuvos skaitytojų grupei (auditorija mažesnė matyt dar mažesnė už žurnalo „Lietuvos girios“). NT investutojams rekomenduočiau paskaityti šių metų rugsėjo mėnesio numerį. Jame pateiktas įdomus, realiais skaičiais grįstas komentaras apie tai, ar trumpalaikė nuoma vis dar apsimoka.

Mano nuomone, geriausia investicija – savo sveikatos palaikymas, ryšiai, įgūdžių tobulinimas. O kada tu paskutinį kartą investavai į save?

About the Author: Vilius Visockas

CityNow produkto įkūrėjas, individualus investuotojas, NT tinklaraščio autorius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *